Feestelijke presentatie nieuwe cd van Gerard van Maasakkers

-door Henk-
Gerard van Maasakker presenteerde maandagavond zijn nieuwe cd "Vol Dagen" tijdens een feestelijke avond in het Koningstheater in Den Bosch. De première van de gelijknamige theatertournee was in september in Eindhoven. De cd kwam eind december uit.

Van Maasakkers had voor de officiële presentatie een aantal mensen uitgenodigd die aan de cd meewerken. Zo zong hij Liedje van altijd (over 'ons moeder') samen met The Very Girls Ankie Keultjes en Aggie de Kruijf en het prachtige As de ooit met Jan-Willem Roy. Als dit nummer nog eens als single gelanceerd wordt en 'n keer aan bod komt in een tv-programma als dat van Barend en Van Dorp gaat het een mooie toekomst tegemoet.
Jazztrompettist Jeroen Doomernik moest op het laatste moment verstek laten gaan omdat hij een paar uur eerder vader was geworden. Hij zou in het nummer 'Mee en dan' de mooie bugel-solo die hij op de cd speelt, nog eens overgedaan hebben.

De cd-presentatie kreeg een extra feestelijk tintje door de gastoptredens van de jonge veel belovende cabaretière Renee van Bavel en het Vlaamse cabaretduo Kommil Fo. Zij vertolkten liedjes van Het opperhoofd van het Brabantse lied (quote van Jan-Willem Roy).

Renee van Bavel verraste met een ontspannen op piano gespeelde en krachtig gezongen doorleefde eigen interpretatie van Bloemen zijn rood. Kommil Fo pakte nog indrukwekkender uit met twee songs: Achter de schuur en As ge ooit. Dit laatste nummer zongen ze (zichzelf begeleidend op piano en viool) nog geen kwartier na de uitvoering van Van Maasakkers zelf. Maar daar maalde publiek absoluut niet om. Het nummer werd enorm goed ontvangen. En dat niet alleen vanwege de kracht van het lied (een vertaling van de JW. Roy song Broken Wings), maar ook door de bewogen presentatie.

Zilveren jubileum
Gerard van Maasakkers kondigde aan in september zijn 25 jarig muzikantenbestaan te vieren. 'Ik denk dat ik in totaal wel zo'n honderd liedjes geschreven heb', zei hij. "Er is in die tijd veel veranderd", terwijl hij lachend refereerde aan die krullebol die de hoes van zijn eerste elpee in 1978 sierde.

In het Brabants Dagblad deed Henk Langenhuijsen gisteren in een kort artikel verslag van de cd-presentatie. Even twee citaatjes:
…De cd is aardser, muzikaler en gevarieerder dan vorige exemplaren. Van Maasakkers maakt met zijn begeleidingsgroep indruk met volwassen nummers, een grote muzikaliteit en mooi gestolde emoties…
…De liedjes van zijn laatste cd's die maken een blijvende indruk. Samen met zijn ijzersterke Vaste Mannen lijkt hij nu pas goed zijn draai gevonden te hebben. Zonder opsmuk, maar wel puur. Het Brabants is onopvallend aanwezig, niet langer doel op zich, maar een stuk van hemzelf...

Folkforum.nl komt eerdaags met een cd-recensie van Vol Dagen.

Vrijdagavond staat Van Maasakkers met Vol Dagen in De Maagd in Bergen op Zoom. Volgende week donderdag speelt in Tilburg (Schouwburg - 23/1) en een dag later in de Durpsherd in Berlicum (24/1). Daarna op 28 jan in Het Herenlogement in Beusichem, 31 jan in de Schouwburg in Arnhem en 1 febr in Hof 88 in Almelo. Een maand later vervolgt hij dan zijn concerttournee.
Zie www.gerardvanmaasakkers.com