Salsa Celtica: aanstekelijke en dansbare
combinatie van latin en keltische muziek

De Vlaamse DJ. Jåk bezocht in Roeselare een concert van de Schotse band Salsa Celtica, die in Nederland nauwelijks te zien is. Hij schreef er op zijn site www.folk.tk een recensie over. We citeren hem graag, omdat we denken dat het de moeite waard is als Nederland Salsa Celtica ook leert kennen.

…Het was intussen weer bijna een jaar geleden dat ik deze Keltische Latino-bigband een thuismatch zag spelen op Celtic Connections in Glasgow. In The Highlands zijn er trouwens nog meer groepen die de muzikale grenzen durven te overschrijden. Zo combineert MAC UMBA Braziliaanse percussie met pipers, pretendeert ZUBA Afro-Keltisch te zijn, maken SHOOGLENIFTY en THE PEATBOG FAERIES Celtic Dance en zijn er vele tientallen jazzy folkgroepen…

…Toch is de combinatie van Latino en Keltische muziek wellicht de meest gedurfde van allemaal. Het is zelfs een beetje verassend dat deze muziek 'werkt'. Volgens componist, trompettist en frontman Toby Shippey komt dit doordat beide muziekstijlen erg dansbaar zijn. En als er iets kan gezegd worden van de muziek van Salsa Celtica, dan is het inderdaad wel dat ze aanstekelijk en dansbaar is. De ritme-sectie (conga's, timbalen en pass) heeft in hun aderen ongetwijfeld pure rhum stromen. Zanger en enige echte latino Lino Rocha zingt en rapt dat het een lieve lust is, Sax en piano klinken ronduit jazzy en samen met de violist zorgt wonderboy Fraser Fifield voor de Keltische noot. (…) Eind november brengt Fraser hij zijn eigen solo-album uit : "HONEST WATER". Dit wordt nu in Schotland al vergeleken met de muziek van MOVING HEARTS. Ikzelf beluisterde enkele mp3's van z'n site en vond de muziek meer lijken op Michael McGoldrick….

…In Roeselare hoorden we terug weer heel wat salsa, son, rumba en af en toe zelfs meer up-tempo nummers die neigden naar de merengue. Eén van de hoogtepunten was "Oy me Voy/Maggie's Pancakes" uit "THE GREAT SCOTTISH LATIN ADVENTURE" (dit album stond trouwens in de top 10 van de Europese wereldmuziek-charts). Zo goed als alle nummers werden lang uitgesponnen, en vaak werd de truc van de valse stop toegepast (een klassieker bij de meeste Latino-optredens, maar werkt wel nog altijd). Af en toe werd er zelfs een pure reel gespeeld, maar het is toch zeker de salsa die primeerde….

…Wij waren heel tevreden veel nieuwe nummers gehoord te hebben (wel jammer dat het prachtige 'El Capitan' niet werd gespeeld). Voorlopers voor het langverwachte derde album dat op 3 februari gereleased werd, zo hoorden we achteraf van Toby Shippey….