Image

Onze fotograaf Martijn maakte deze foto tijdens het concert van Luka Bloom.

Luka Bloom brengt
snaren tot zingen

Luka Bloom is al bijna het hele jaar op tournee. Begin dit jaar Europa, toen Amerika, Ierland, Australië en nu sinds vijf weken dan weer Europa. Over vier weken zit het erop. Afgelopen vrijdag speelde hij in het Muziekcentrum in Eindhoven. Henk was erbij en schreef voor het Eindhovens Dagblad een recensie. Die nemen we hier in zijn geheel over, aangevuld met informatie over de playlist en iets meer over het voorprogramma.

- door Henk -
Als gezapigheid dreigt, vraagt Luka Bloom de balkon-zitters de lege stoelen voor het podium in te nemen. De wat formele sfeer slaat plots om in een intiem concert. Even later dromt het publiek met honderden samen voor het podium. 'Het lijkt of mijn concert nu pas begint', grapt de Ierse zanger-gitarist. Maar het is geen grap.

Als hij eindigt met het minder bekende 'You' - van de oude cd 'Acoustic Motorbike' - is duidelijk dat het einde nog niet daar is. 'The Fertile Rock', een van de vijf toegiften, wordt evenals het eerdere 'Sunny Sailor Boy', geroerd meegezongen. Na een doorlopend optreden van ruim twee uur mengt de Ier zich trots tussen het enthousiaste publiek in de foyer.

One-man-band
Een zanger met 'n gitaar, kleiner kan haast niet. Luka Bloom vormt echter de one-man-band in optima forma. Hij koppelt een knappe gitaartechniek aan uitgekiende versterking. De combinatie van akkoorden en solo's gaat hem moeiteloos af. En de hoge snelheid waarmee hij zijn snaren beroert brengt ze tot zingen.

Zijn jongste cd 'Between The Mountain And The Moon' - inmiddels al weer een jaar oud - straalt de rust uit van het Ierse platteland, waarnaar Luka Bloom terugkeerde na een lange New Yorkse periode. Maar in zijn concert is hij nog steeds de energiek rockende stadse singer-songwriter, met een warme stem die dit keer iets meer moeite heeft met de hogere regionen.

Dynamiek
Luka Bloom toont zich de meester van de dynamiek. Subtiel tokkelt hij op de snaren in 'Keeper of the Flame', terwijl hij ze met een plectrum afranselt in nummers als 'Ciara' en het nieuwe 'Bogman'
( ik ben een boer, vertaalt hij in vloeiend Nederlands ).

De klassieker 'Black is the Colour (of my true love's hair)' bouwt hij met een ijzingwekkende gitaarsolo uit tot een hoogtepunt. Er zouden er nog meer volgen zoals 'Gabriël' en vooral 'Love is a Place I Dream of'.
In dit óh zo gevoelige nummer komt op de jongste cd de tweede stem van Sinead O'Connor, hier neemt de 20-jarige Alyanya die rol verrassend voor haar rekening.

Voorprogramma
Deze getalenteerde Dublinse singer-songwriter vulde ook het voorprogramma, waarin ze deed denken aan Suzanne Vega. Wanneer haar gitaarspel iets van Luka Blooms dynamiek meekrijgt, zullen we meer van haar horen.
Met haar eenvoudige uitstraling en in haar eentje zittend op het immense podium hield ze het publiek toch zeven nummers lang geboeid.

Ze toonde zich veelzijdig. Zo was er een vrolijk vlot niemendalletje als 'Ding Dang Dong', maar ook een mild-kritisch luisterlied naar aanleiding van de bomaanslag in het Noordierse Omagh, waarin ze de strijdende partijen van advies diende met zinsnedes als "Open your eyes". In 'Rain Came' ging het de jazzy kant op.

Eerder dit jaar tourde ze al eens met Luka Bloom door Ierland en speelde ze tevens in Dublin in het voorprogramma van Richard Thompson. In het Ierse Ennis werden live-opnames gemaakt, die op een mini-cd verschenen. Die vond na afloop van het concert in Eindhoven gretig aftrek.

Playlist Luka Bloom
In de playlist van Luka Bloom ontbraken nummers die nog niet op cd staan, of het moet 'Billy Grey' zijn. Met een knipoog introduceerde hij dit nummer als volgt: "My brother Christy Bloom learned me this song. He used to sing it about hundredfifty years ago with a group called Planxty".
Luka was trouwens toch behoorlijk op de komische toer met al zijn Nederlanstalige woordjes, die hij opdeed tijdens zijn enkele jaren durend verblijf in Groningen, begin tachtiger jaren, toen nog optredend onder zijn eigen naam Barry Moore.

Zijn concert bevatte zo'n 25 nummers, waaronder zes van zijn laatste cd: Monsoon, Love Is A Place I Dream Of, Perfect Groove, Gabriël, Here and Now en Bogman.
Acoustic Motorbike was vetregenwoordigd met: You, I Need Love en Exploring the Blue.
Uit Turf kwamen: Black is the Colour, Sunny Sailor Boy, The Fertile Rock en Diamond Mountain.
Uit Riverside: You Couldn't Have Come At a Better Time, Gone to Pablo en Resque Mission.
Uit Keeper of the Flame het titelnummer, Naturel Mystic en Make You Feel My Love.
Uit Salty Heaven: Don't Be So Hard On Yourself, Ciara en Holy Ground.

Image
Na haar concert verkocht Alyanya haar cd's
(Foto Martijn)