GESLAAGD 1e HOLLANDIANA-FESTIVAL

In de BRTO-studio in Bergen op Zoom vond begin deze maand het eerste Hollandiana-festival plaats. Aangezien we vanwege een break van twee weken geen nieuwe info op onze site konden zetten, komen we er nu alsnog mee, omdat we weten dat we enkele lezers er een plezier mee doen. Morgen zullen we op dezelfde manier alsnog aandacht besteden aan het Big Barrel Blues Festival, dat ook begin november plaats had.
Jos van den Boom van de BRTO-radio stuurde ons het volgende verslag/recensie van het Hollandia-festival:

Hoewel de publieke opkomst in vergelijking met de maandelijkse sessieavonden wat achter bleef en zich in de loop van de middag wat technische problemen voordeden, kan de BRTO terugkijken op een geslaagd 1e "Hollandiana"-festival. De muziek van landelijk bekende bands The Yearlings, Homesick & the Louisiana Men, Born in a Barn en het lokale Ester's favourite Dress viel bijzonder goed in de smaak bij het publiek. Het festival voldeed daarmee aan haar doel: aantonen dat je voor goede rootsmuziek echt niet per sé naar Amerika hoeft!

Ester's favourite Dress
Ester van der Linden, een jonge talentvolle zangeres uit Steenbergen, beet het spits af. Bijgestaan door haar partner Menno Blaauw op bas, drummer Hugo Snel en gitarist Hans van der Linden, werkte Ester op bekwame wijze een set met voornamelijk eigen composities af. Dani Heyvaert, recensent van het Belgische Rootstown Magazine, die het festival bijwoonde was erg onder de indruk van Ester.
Hij schreef daarover: "..Ester van der Linden, die je rustig als "een veelzijdige dame" kan omschrijven: zij speelt meer dan behoorlijk gitaar en piano, schrijft haar liedjes zelf en zingt ze ook nog eens overtuigend. OK, hier is nog werk aan, maar potentie heeft Ester alleszins: zij beheerst nu al de kunst om van een simpele brief van haar zusje een heerlijke song te maken en met "Inside of Me" hoorden we meteen al de allersterkste song van de hele middag".

Homesick & the Louisiana Men
Hans (alias: Homesick) de Vries liet er met zijn Louisiana Men geen gras over groeien. Direct vanaf de prachtige
a-capella gezongen opener "..and he cried" liet Hans horen waarom hij wordt beschouwd als de Nederlandse godfather van de cajun- en zydecomuziek die als geen ander in staat is het publiek in vervoering te brengen.
Of zoals Dani Heyvaert het verwoordde: "…dat heeft alles te maken met de ronduit onweerstaanbare mix van zydeco, gospel, blues en nog wat zuidelijke genres, die deze gasten op bijzonder aanstekelijke wijze uit hun aller-elementairste instrumentarium weten te halen. Met niet méér dan twee gitaren, wat trommels, een mondharp twee rubboards en twee triangels slaagden zij erin het zaaltje om te toveren tot een honk-bij-de-Mississippi, waar het bijzonder goed toeven was, zo op een zondagmiddag net na Allerheiligen".

Born in a Barn
Als derde was het de beurt aan Born in a Barn, de band van Peter-Paul Kleywegt en Frank van Osch, die onlangs veel aandacht kregen in de media voor hun nieuwe album "Poor Manners". Deze groep, die zelf aangeeft sterk beïnvloed te zijn door het Texaanse gezelschap The Gourds, bracht een aangename set, waarin Dani Heyvaert echter de invloed van The Gourds niet kon ontdekken. "Niet dat dit een probleem was want wat ik wel hoorde, was bijzonder sterk gespeelde, melodieuze rootspop, betrokken uit de winkel waar ook The Jayhawks en The Byrds wel eens langs plachten te komen. Erg aangenaam om mee te maken…" Evenals Dani vermaakte de rest van het publiek zich bijzonder goed met deze prima band uit Den Bosch.

The Yearlings
Het optreden van slotact The Yearlings werd helaas wat overschaduwd door technische problemen, veroorzaakt door in de loop van de middag bij de haastige decorwisselingen stuk getrokken stekkers en een defecte microfoon. Toch deed dat aan de kwaliteit van het optreden van deze jonge Utrechtse rootsband nauwelijks was af. "The Yearlings speelden een ronduit indrukwekkende set, waarbij, naar wij aannemen, zowat de hele debuutplaat de revue passeerde. Sterke samenzang, gitaarspel dat bij momenten adembenemend was, een pedalsteel om kippenvel van te krijgen en zo nu en dan een likje slide waar het hoorde", aldus wederom Rootstown's Dani Heyvaert.

Uitzending
De opnames van dit Hollandiana-festival zullen op een later tijdstip worden uitgezonden in het BRTO-programma Crossroads, dat elke vrijdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur te beluisteren is en op zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur wordt herhaald. De eerstvolgende reguliere sessie vindt plaats op 27 november 2002. Dan zullen Michael de Jong en de Ierse (country) blueszanger/gitarist Freddie White elk een optreden verzorgen.

Foto's
Op de geheel gereviseerde website van de BRTO (www.brto.nl) staan inmiddels foto's van de optredens van Homesick & the Louisiana Men, Born in a Barn, The Yearlings en de lokale surprise Ester's favourite Dress. Wie deze (en/of andere) foto's van genoemde bands in zijn mailbox wil ontvangen kan mij mailen.
Voor het maken van opmerkingen, het stellen vragen of het aanbieden van uw onmisbare hulp (!) kunt u altijd mailen () of -tijdens kantooruren- bellen op 076-5311756 (na 18.00 uur: 0164-257723)
Met vriendelijke groet, Jos van den Boom, Crossroads BRTO-radio, Smitsstraat 13, 4623 XP Bergen op Zoom.