Den Bosch maakt kennis met nieuw album Olla Vogala - door Henk -

Aanstaande woensdag geeft Olla Vogala de première van haar nieuwe cd 'Siyabonga' in de Gentse Handelsbeurs. Maar deze zondagmiddag mocht Den Bosch in een avant-première al kennis maken met het merendeel van de zestien nummers van dit vierde album van Wouter Vandenabeele cs. Het Koningstheater, dat bijna uitverkocht was, hoorde vanwege deze speciale gelegenheid een uiterst gemotiveerd Olla Vogala. Drumster Isolde Lassoen (ook Bruno Bruxelles en Daan) speelde voor het eerst mee. Het 15-koppige wereldfolk-orkest was versterkt met twee uit Zuid-Afrika overgevlogen gastzangeressen, die ook aan de opnamen van Siyabonga meewerkten. Stella Khumalo en Faith Kekana zijn er de komende week eveneens bij tijdens de officiële première woensdag in Gent, donderdag in de Arenberg in Antwerpen, zaterdagavond in CC Achterolmen in Maaseik en in de nacht van zaterdag op zondag in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht vanaf 00.30 uur. Het concert van Olla Vogala in het Bossche Koningstheater was het eerste van een serie zondagmiddagconcerten waarin ook nog aan bod komen: Kadril, Amparo Cortes, Ljiljana Buttler, Wè-nun Henk & Dommelvolk, Ambrozijn en Patricia Beijsens. Zie www.koningstheater.nl.

Fraaie songs Olla Vogala speelt ten opzichte van vroeger meer in dienst van de zangers (Ludo Vandeau en Djamel) en de zangeressen (de twee Zuidafrikaansen). Dat is iets wat Vandenabeele eerder deed in zijn Hadzidakis project in Athene afgelopen voorjaar. Het was ook al enigszins te horen op de single Lijf uit 2003. Het titelnummer van die single, dat ook op Siyabonga staat, werd in Den Bosch opnieuw prachtig vertolkt door Ludo Vandeau. Zoals ook het nummer 'Judith', de andere song van die single, dat als een van de twee toegiften voor het enthousiaste publiek werd gebracht. Andere opvallende songs waren Les Chiens en Agapé (Vandeau) en Samra en het aanstekelijke Lefnar (Djamel). Stella & Faith zongen samen twee songs op muziek van Hadzidakis, waarvan er een, Nako Tsohle Ke le Mong, ook op Siyabonga staat. Faith Kekana zong solo nog een ander lied van Hadzidakis, dat ze vertaald had in haar eigen taal. Het gevoelige lied raakte de zangeres dermate, dat ze ontroerd nog maar net de laatste tonen haalde.


Image
Faith Kekana, foto Ronald Rietman

Instrumentalen
De instrumentalen waaieren qua sfeer en stijl nog altijd lekker breed uit, van arabisch ot jazz. De aarangementen zijn verrassend. Zo ontwikkelt een nummer als 'Redlatsko' zich van subtiel pizzicatospel van de strijkers naar een dynamische uitspatting van blazers en percussie. Opvallend waren solo's van Anne Niepold op diatonische accordeon (open doekje) en het messcherpe spel van Abdellah 'Marakchi' Bhaija op darboeka.

Humor
Natuurlijk speelde bandleider/componist/arrangeur Wouter Vandenabeele een vooraanstaande rol als dirigent en als violist (sublieme solo in 'Grieks danske'). In zijn aankondigingen klonk weer zijn onderkoelde Vlaamse humor door. Zo sprak hij bij het voorstellen van draailierist Iep Fourier over 'al die Ollanders die 's zomers de autostrada's bevolken met hun mobiel-home's en hun wagens. Die zullen vast ook wel eens in Ieps stad geweest zijn: Blankenberge…" Kennelijk onbekend met het matige resultaat van het Nederlands voetbalelftal tegen Macedonië de avond ervoor, liet Vandenabeele een kans op nog een sneer naar die Ollanders onbenut bij de aankondiging van een meeslepend Macedonisch lied…

Het nieuwe album van Olla Vogala zal binnenkort besproken worden in onze rubriek cd-recensies.

De bezetting waarin Olla Vogala aantrad: Bert Bernaerts: trompet. Marc De Maeseneer: baritonsax. Koen Van Roy: alt- en baritonsax. Iep Fourrier: draailier, doedelzak. Anne Niepold: trekzak. Abdellah 'Marakchi' Bhaija: percussie, bendir, drbuka. Gijs Hollebosch: dobro, mandoline. Kristof Rosseeuw: contrabas. Dirk Moelants: viola da Gamba. Luc De Gezelle: viool. Stefaan Smagghe: viool, altviool, sarangi. Wouter Vandenabeele: viool, arrangementen, composities. Ludo Van Deau: zang, teksten. Djamel: zang, teksten. Isolde Lassoen: drums. Gastzangeressen: Stella Khumalo en Faith Kekana (Zuid-Afrika) Zie ook: www.ollavogala.com.