Follia! overtuigt en
verrast bij cd-presentatie

- door Henk -
Net terug uit Gent waar we getuigen waren van de cd-presentatie van Follia!. Vandeweek staken we in onze rubriek cd-recensies al uitgebreid de loftrompet over ''kiss me you fool!kiss me lila", dus waarom opnieuw aandacht voor deze Vlaamse groep Follia! Dat is eenvoudig. De groep is live nóg boeiender dan op cd. Bovendien is het een sympathiek gezelschap dat eigenlijk helemaal niet op zoveel opsmuk rond hun album zit te wachten.

De presentatie was niet in een of andere luxe theater maar in de kale Turbinezaal van de Centrale in Gent. Tot twee minuten voor aanvang van het concert stonden er nog niet eens stoeltjes in de zaal. Die werden alsnog tevoorschijn getoverd op verzoek van een deel van de paar honderd bezoekers.

De enige officiële plichtpleging behelsde niet meer dan tien seconden. Johan Decancq, een van de oprichters, nam tussen een van de dertien nummers het woord omdat dat bij een cd-presentatie hoort. 'Er wordt dan van je verwacht dat je ook iets vertelt over het ontstaan van de groep', begon hij om zich vervolgens te beperken tot een vijftal woorden: "Roemenië, 1999, Sammy & Ik en ladderzat".

Nee, geen woorden maar daden. Follia! wil graag muziek maken. Dat deden ze een kleine anderhalf uur aan een stuk. Van verstild met Sammy Lee Daese solo op altdwarsfluit tot uitbundig met een stomende ritmesectie achter twee schalmeien en twee violen. Wild Boar-Erwin ziet het wel zitten met Follia. Glunderend bekeek hij 't allemaal. "Dit is een groep met nog veel meer mogelijkheden" en op de vraag of hij er als producer voor had gezorgd dat Follia! op cd nóg dansbaarder klinkt dan voorheen, glimlacht hij bescheiden. 'Op cd moet je wat meer rekening houden met het metrum. Daar hebben we aan gewerkt en ze zullen er ongetwijfeld van geleerd hebben".

Maar voor Follia! staat avontuur in de muziek nog steeds voorop. Tijdens de scandinavisch getinte sterke andro Zepheus trok er een sliert van vijftig dansers pink-aan-pink
andro-end door de zaal. Maar Pieter Decanq zette de dansers met een mysterieus viool-intermezzo lekker op 't verkeerde been. De dansers konden niet anders dan afwachten tot de groep de andro weer zou inzetten. Dat gebeurde voor hen gelukkig na een minuutje weer in alle hevig- en dansbaarheid.

De groep Follia! staat voor uitstekende muziek en muzikale inventiviteit. De naam Follia! staat voor zoiets als 'gekte'. Verrassend wordt die gekte vormgegeven door Sammy Lee Daese, die op 't eerste gezicht toch oogt als een stille verstrooide jazzmuzikant, maar eenmaal musicerend alle remmen losgooit en zich ontpopt tot een olijke en soms zelfs meedansende gangmaker.

Follia! treedt komendeweken nog een aantal keren op, zoals morgenavond (vr 23/04) op in Deerlijk. Agenda: vr 23/04: OC D'Iefte Deerlijk, vr 30/04: 't Ey Belsele, za 01/05: 19:30 CC De Borre Bierbeek; 00:00 Jong Folk Marathon 't Smiske Asse, vr 07/05: Heksenketel Antwerpen, vr 28/05: Volkshuis St.Gillis, Brussel.