-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Het optreden van Urban Trad in het muziekcentrum in Eindhoven was een aangelegenheid voor slechts een tachtigtal mensen. Die waren echter, vooral in de tweede set, wel enthousiast.

urban trad
Urban Trad in muziekcentrum Frits Philips

We zagen het een paar weken geleden al aankomen. Het optreden van Urban Trad werd vanwege "technische omstandigheden" verplaatst van de grote naar de kleine zaal in het muziekcentrum. Dat deed ons al vermoeden dat de opkomst niet hoog zou zijn. Het was wel een verrassing dat het er maar een kleine tachtig waren. Misschien is er echt teveel te doen dit weekeinde, met Route 05, Blue Highways en nog een aantal losse concerten voor de liefhebber.

De eerste set kwam wat aarzelend op gang, na een paar nummers was het geluid redelijk bijgesteld en stond alleen de bas af en toe nog wat te hard. Philip Masure stond wel op het programmabriefje, maar Comas had ook een optreden, dus als vervanger speelde Maarten Decombel. Er werden vooral nummers van de nieuwe cd Elem gespeeld, maar ook wat oudere composities, met uiteraard Sanomi, het songfestivalsucces van de groep. Er werd veel gespeeld en weinig aangekondigd, zodat we in elk geval waar voor ons geld kregen. Vooral in de tweede set werd het leuk. Yves Barbieux vertelde dat disco "in driehonderd jaar ook traditionele muziek" zou heten en riep het publiek op om te gaan staan en met een vinger in de lucht (discohouding) mee te dansen. En ja, toen kwam het publiek los. Er werd volop meegedaan en na een drietal nummers ging men pas weer zitten. Vlak voor het einde stond iedereen weer op, want aanstekelijk is de muziek van Urban Trad natuurlijk wel. Bij de toegift kregen de toeschouwers een compliment mee: "we hebben het gevoel of we voor tweeduizend mensen hebben gespeeld." Er werd besloten met een swingend Vodka Time en om kwart over tien zat het er weer op. Met een lekker gevoel naar huis...