De New Folk Party in Enschede, afgelopen donderdagnacht, was een succes. Bourree en scottish in een zwart getooide poptempel als Attak, al met al een bijzondere ervaring. Er was speciaal een houten/kartonnen dansvloer gelegd over de betonnen rockvloer. Op den duur allemaal een beetje stoffig, maar gedanst dat er kon worden! De Vlaamse groepen EmBRUN en Naragonia voldeden met hun dansbare muziek aan de verwachtingen. Het Franse La Machine, voor het eerst in Nederland, verraste met een wat ingetogener subtiel programma.


De New Folk Party is een initiatief van Arnoud van Folkclub Twente. Het mini-festival is nu voor het tweede achtereenvolgende jaar gehouden in het kader van het Enschede Muziek Festival. Het zal allemaal weer goed in elkaar. Zelfs voor slaapplaatsen in blokhutten op het universiteitsterrein was gezorgd.

Na de inleidende danscursus swingden de podiumbeesten van EmBRUN als vanouds. Het afsluitende duo Naragonia (het was al ver na middernacht) kreeg de volhouders allemaal de vloer op. Tot 4 uur 's ochtends, toen Attak haar deuren sloot, bleef het onrustig onder enkele oprispingen van de folkguerilla, waarbij zelfs medewerkers van de poptempel zich aan een dansje waagden.

Tussen EmBRUN en Naragonia trad de Franse groep La Machine op. Meer gevoelig dan super dansbaar, maar het bleek toch mooie muziek voor dansers met subtiliteit en spiritualiteit in hun donder. Sommige dansers vonden La Machine té sloom als balgroep. In eigen land staat La Machine te boek als balgroep. Maar de muzikanten willen ook wel eens iets anders. In het buitenland gooien ze het dan ook graag over een iets andere rustiger boeg - met wat meer zang en een donkerder sound uit de draailier- dan bijvoorbeeld op het St-Chartierfestival.