-door Patrick Adriaans-
Op een zonovergoten koninginnedag was het toch de moeite waard om even een Utrechts café in te duiken. Gelukkig was het al wat af aan het koelen, toen rond acht uur Lirio hun eerste gelijknamige album presenteerden. In een goed gevuld Café Hofman trad de band aan. De eerste paar nummers met de oude bassist Tom van der Zanden, later met de nieuwe Fokke Jan Swart. Het werd een uiterst ontspannen en vermakelijk optreden.

Hoewel er nog een redelijk aantal mensen in oranje gehuld was, werd de vrees vooraf dat de muziek zou verzuipen in feestgedruis van oranjevierders niet bewaarheid. Integendeel, het hele café was op het optreden gericht. Er werd hier en daar wel wat gepraat maar vooral ook geluisterd. De ogen van vrijwel alle aanwezigen waren dan ook gericht op het podium en de muziek werd met het nodige enthousiasme en applaus ontvangen.

Tijdens de eerste set was er de CD-presentatie, met zoals gezegd een rol voor de oude bassist Tom van der Zanden. De gitarist Sander van der Schaaf praatte het geheel aan elkaar. Waar de muziek goed versterkt en helder uit de luidsprekers kwam waren de aankondigingen van Sander tussendoor wat minder verstaanbaar, in ieder geval achterin. Van elk nummer werd een beetje de geschiedenis verteld, zodat je een beeld kon vormen over hoe de CD tot stand gekomen is. Daarnaast werd de CD ook aangeboden aan verschillende mensen die meegewerkt hadden aan het tot stand komen van deze CD. Muzikaal klonk het licht, soms vederlicht maar toch boeiend. Zeker accordeon en doedelzak van Wouter Kuyper vielen op. Over het geheel genomen mocht er wat meer bijtends, iets stekeligs in zitten. Inmiddels zag je mensen al een beetje dansen, want de muziek van Lirio is uiteindelijk bedoeld om op te dansen. Her en der werd al een scottisch gedanst.

Na de pauze kon er echt gedanst worden. De tafels voor het podium werden weggehaald, en er was de ruimte voor de nodige andros bourrees en jigs. Ondertussen had de muziek ook meer pit gekregen, zeker het vioolspel van Gerdien Smit, en er werd dus volop gedanst. Het was zo druk op de dansvloer dat de afsluitende jig door ruimtegebrek een beetje de soep in liep. Maar dat mocht de pret niet drukken, met veel enthousiasme werd er om een toegift gevraagd en die werd ook gegeven. Uiteindelijk een zeer ontspannen concert, waar verdienstelijk gemusiceerd werd. Een uiterst geslaagde CD-presentatie.