- door Henk, foto's Ronald Rietman -
Wij zijn al' bijeen, zotte kadullen, zotte kadullen. Wij zijn al' bijeen, zotte kadullen ondereen. Zouden wij niet mogen een pintje drinken? Zouden wij daarom ne zatlap zijn? Het klonk uitgelaten - en door het massaal opgekomen publiek meegezongen - als afsluiting van de viering van het 12 ½ jarig bestaan van de Brabantse folkgroep Wè-nun Henk, zondagmiddag in Tilburg.

Het publiek in Paradox stond hutje aan mutje. Zoals ook het podium geregeld afgeladen vol was met de zeven ‘Henken' en veertien gastmuzikanten, van ex-Henken tot Dommelvolk en Lirio. Alleen Zjef Naaijkens van de Veulpoepers moest verstek laten gaan vanwege - het kan haast niet anders -  buikloop... Violiste Stella Rodriguez (ex-Henk) was speciaal overgekomen uit Ierland, Dommelvolk-zanger Ad van Genechten uit Frankrijk.

stella rodriguez
Stella Rodriguez

De samenstelling op het podium wisselde voortdurend. Liro en Dommelvolk speelden enkele nummers, maar de hoofdrol was natuurlijk voor Wè-nun Henk dat begon met werk van de meest recente cd waarin de huidige kwaliteiten werden geëtaleerd, zoals de hoekige percussie en drive van Roeland Uijtdewilligen in ‘De Keizer Van Zweden' en de dreigende fiddle van Peter van den Bos in ‘Pieter ging Vrijen'. Na ‘Zweedt' en ‘Masseurtje' sloot doedelzakspeler Marcel Grotens (ex-Dubius) zich aan bij ‘Te Haerlem In Den Houte'.

dommelvolk
Dommelvolk

Ook de muzikanten van het eerste uur waren er. Martijn Schijvens zong  (‘van 'n blaadje, want 't is al zo lang geleden'). Van het eerste Henk-album Gist ('98) deed hij ‘Kaffee Zonder Naam' en ‘De Beerse Strijker'.

Image
Tessa Zoutendijk

De violiste van toen, Tessa Zoutendijk, blijkt er nog veel beter op geworden. In het muzikale hoogtepunt ‘Mateetje / Rondedans' toonde zij zich de Grappelli van de vier violisten die tegelijk speelden. Naast Tessa waren dat de dynamische Steeph Custers van Dommelvolk en de ex-Henken Stella Rodriguez en Nicoline Soeter.

steeph custers, nicoline soeter en stella rodriguez
Steeph Custers, Nocoline Soeter en Stella Rodriguez

Drummer Adri Karsenberg (ex-Krang) had de grootste lol in zijn vergeefse poging om Henk's Roeland Uijtdewilligen bij te benen.

adri karsenberg en roeland uijtdewilligen
Adri Karsenberg en Roeland Uijtdewilligen

Andere mooie momenten:
- een duet tussen twee contrabassen (Lirio's Fokke Jan Swart & Henk's Katrien Bos).
- de Veulpoepers-kraker ‘Telegraafgelul' gezongen door Luc Plompen, die goed op dreef was.
- als Nicoline Soeter niet op haar viool meespeelde zoals bij die prachtige solo in Zatte Katrijn, zong ze opzij van het podium enthousiast met alle nummers mee.

fokke jan swart, nicoline soeter en katrien bos
Fokke Jan Swart, Nicoline Soeter en Katrien Bos
 
- een prachtige doedelzakpartij van Lirio's Wouter Kuyper tijdens Fiere Margrietje.
- Dommelvolk's De Jager en Woensel Kermis en - zoals tijdens hun gezamenlijke theatertour Dommelhenk - de naadloze overgang van hun Woensel Kermis in Henk's ‘De Spaansche Brabander' maar dan in een versnelling hoger.

ad van genechten en luc plompen
Ad van Genechten en Luc Plompen

Na ruim twee uur werd tot slot het Kadullen-lied gecombineerd met het drinklied ‘Een is geen, twee is geen een, etc'. Het Vlaams bier vloeide nog rijkelijk...