De derde editie van het Boombalfestival in het Vlaamse Lovendegem was afgelopen week een doorslaand succes. Mooi weer op een enkel buitje op de afsluitende zondagavond na. 'Op de belangrijkste dagen van het festival, het mooiste weer. Hoe gelukkiger kan een mens zijn', lacht organisator Lieven Claeys dan ook in de Vlaamse pers.

Over het aantal bezoekers durft mede-organisator Frederik Claeys (aka Klesie), de broer van Lieven, zich desgevraagd nog niet definitief uit te spreken. "In Het Laatste Nieuws spreken ze van 8000 man, in Het Nieuwsblad over 9000 maar in realiteit? Zeker 7000, maar verder durf ik geen beweringen doen vooraleer we de eindafrekening gemaakt hebben", zegt hij midden in de drukte van de afbraak van het festivalterrein aan de Boterhoek in Lovendegem, op een kilometer of acht van Gent. 'Wat me vooral tevreden stemde, is dat op de eerste avond, donderdag, al zo een massa volk naar hier kwam. Dat wil zeggen dat veel mensen, ook van Lovendegem zelf, ons echt appreciëren en dit voor geen geld willen missen,' zo zegt hij.

Klesie zit tussen het afbreken - ‘er is heel veel fysisch maar ook administratief werk te doen'- nog na te genieten: "Als ik aan het festival terugdenk dan kom ik onmiddellijk bij de mensen die zo goed geholpen hebben. De gehele medewerkersploeg, en daarmee bedoel ik ook techniekers, stagemanagers, koks, enz, was formidabel. In totaal hebben 150 mensen het festival helpen organiseren en dit met heel veel enthousiasme én plezier, dat maakt ons echt blij en we kijken daarom nu al uit naar de volgende editie!"

Het gastenboek van het Boombalfestival loopt over van de enthousiaste geluiden: voldoende sanitair, feeërieke aankleding, leuke camping, vrije podium groot succes, ongedwongen sfeer, redelijke entreeprijzen, sterk programma. Veel complimenten dus, maar toch ook enkele kritiekpunten. Die gaan van het een uur te laat komen van Laïs tot oordopvergende geluidssterkte in de grote tent, het té vroeg opraken van het eten, de niet voldoende stille ‘stille camping', het te dure water.  

Klesie heeft de kritiekpunten ook gelezen, maar natuurlijk ook zelf tijdens het festival al gespot. Hij heeft zich nu al enkele verbeteringen voor volgend jaar voorgenomen, zo laat hij weten:
- Poging tot minder bassen uit de grote tent (zowel voor de vroege slapers als voor de bals in de andere tenten).
- Minder druk programma in de danstempels: om de 2 uur stond nu een andere groep met daartussen een half change-over. Zo'n druk programma en de soms bijkomende stress bij muzikanten en techniekers botst met de gemoedelijke sfeer op het festivalterrein. Maar we willen zeker terug een 50-tal groepen programmeren (er staan al 18 bands vast op dit moment en we krijgen heel veel interessante aanbiedingen...) dus daarvoor gaan we nog een oplossing moeten zoeken.

Het Nieuwsblad schrijft na afloop van het festival ondermeer:
..."Het festival (...) wordt elk jaar een stukje groter, en jaar na jaar komt er ook meer volk toegestroomd naar de gezellige weide waar soms uit vier verschillende tenten andere muziek weerklonk. Maar als bezoeker luister je niet enkel naar de muziek, iedereen is er vooral om zelf de beentjes uit te slaan. Uiteraard lokt Boombal, als moderne variant van het volksdansen, heel wat jong volk, maar tegelijk zie je ook heel wat ouderen die zich pink aan pink uitleven met een jonge deerne of knappe gast aan hun zij. Nog opvallender is, te oordelen naar de talrijke vreemde nummerplaten op de parking, de grote hoeveelheid buitenlanders die naar het festival afzakken. Daar had het goede weer ongetwijfeld ook wel wat mee te maken. 'Goed weer? Dat is nog zwak uitgedrukt', lachte organisator Lieven Claeys zaterdag. 'In augustus hebben we nauwelijks een mooie dag gehad, en nu, op dagen van het festival, schijnt de zon als nooit te voren. Gelukkiger kan ik echt niet worden.'...

Ondertussen begint het beeldmateriaal los te komen. De grondlegger van folkroddels.be Jåk schrijft in het BBF-gastenboek: 't Was een schitterend festival! Op folkroddels.be zullen we uitgebreid in woord en beeld verslag doen. Nu is er al fotoreportage te bewonderen: folkroddels.be/artikels/40119.html . Een uitgebreid folkroddels-verslag vind je hier. Foto's van ene dP vind je op Flickr. Op de site van het Boombalfestival, www.boombalfestival.be, verschijnen vandaag of morgen de eerste foto's.

Op de verschillende bal-sites werd na afloop het programma hoog gewaardeerd. De dansers waren met name enthousiast over Parasol, Milleret en Pignol en het jonge Quintet A Claques (met name vanwege de trompet). ‘Luis in de pels' heeft naast tal van optredende bands ook die groep gefilmd. Je kunt dat - evenals opnamen van ondermeer Zlabya XXL, Place des Miracles, Peut-être Jean - terugzien op zijn blog.