-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
De zaterdag van het 15de International Gipsyfestival stond in het teken van de Dutch BalkanBlues Battle. In de Interpolistuin in Tilburg ging Amariszi aan de haal met de hoofdprijs, maar de concurrentie mocht er ook wezen. Nederland blijkt op het gebied van Balkanmuziek heel wat talent in huis te hebben.

Er was dus heel wat Balkan-muziek te horen deze zaterdag, maar elke band gaf daar zijn eigen invulling aan. Jazz, klezmer, fijne samenzang of ronduit rock, het zat er allemaal in. De fles rakia die Amariszi tijdens hun optreden aan het publiek (en de jury) schonk zal vast geholpen hebben, maar was niet echt nodig om te winnen. De groep blijkt te beschikken over een flinke dosis originaliteit, een goede presentatie, de interactie met het publiek is uitstekend en ze hebben een geweldige zangeres, allemaal redenen voor de jury om ze uit te roepen tot winnaars van de Dutch BalkanBlues Battle. Tijdens het afsluitende optreden van Marius Preda's Unknown Allstars krijgt Amariszi te horen wat de prijs is: ze mogen een orkest uitzoeken waarmee ze een masterclass kunnen volgen en volgend jaar terugkomen op het festival. We zien er alvast naar uit, de groep had een heerlijk dynamisch optreden, en is volgens organisator Albert Siebelink flink gegroeid in de afgelopen jaren.

Amariszi

De concurrentie was overigens ook niet mis, Kalio Gayo zag ik een jaar of 10 geleden op Folkwoods, wat ik me ervan herinner was het toen wel mooi, maar een beetje timide. Daar was vandaag niks van te merken, ze kondenhet grote podium op het Gipsyfestival gemakkelijk aan, met volle zang en lekker bandgeluid. Ook L'Chaim maakte er een fijn feestje van en opener Over De Balk blijkt een hechter gezelschap geworden te zijn sinds hun debuut op festival De Accordeonslag afgelopen maart. Kasha Nasha verenigt Oost- en West-Europa in de muziek, bij Branko Galoic & Skakavac Orkestar is zelfs een ska-achtige groove te horen.

Kalio Gayo

Kasha Nasha

Branko Galoic & Skakavac Orkestar

Op het veld zijn er optredens van De Coup en Waarschuwing Voor De Scheepvaart, er zit wat overlap in het repertoire van deze groepen, die allebei onversterkt spelen, voornamelijk op koper, maar De Coup voegt er accordeon, banjo en zang aan toe, terwijl Waarschuwing Voor De Scheepvaart enkele leden van de klarinetfamilie herbergt en een lekker partijtje percussie.

Waarschuwing voor de Scheepvaart

Enig minpuntje van de dag is, na een heerlijk vriendelijke middag met zelfs wat zon en een lekker gezellige drukte op het festivalterrein, de regen, die echter niet kan voorkomen dat het publiek enthousiast aan het dansen slaat bij Kalio Gayo en Amariszi. En als Marius Preda, de verrassing van vorig jaar en nu de afsluiter van de dag, opnieuw omringd door zijn Unknown Allstars nog maar eens zijn virtuositeit op de cymbalom laat horen, klaart het langzaam maar zeker een beetje op. Zoveel talent kan zelfs de weergoden niet koud laten, en dan moeten de buitenlandse klasbakken nog komen op de zondag...

Marius Preda & hjis Unknown Allstars

Marius Preda & his Unknown Allstars

Meer foto's van onze fotograaf staan hier.