-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
De Amsterdam Klezmer Band zorgde voor een spetterende afsluiting van de eerste dag van het International Gipsy Festival in Tilburg. Maar eerst was er de Dutch Balkan Blues Battle, waarbij Project Rakija zowel door de jury als door het publiek tot winnaar werd uitgeroepen.

Het is stralend weer, met een graad of 25 (en gelukkig een paar schaduwrijke bomen) is het goed toeven in de Interpolistuin in Tilburg, waar het Gipsy Festival alweer zijn 16de editie beleeft dit weekeinde. Na het succes van de Dutch Balkan Blues Battle van vorig jaar werd besloten om die formule te herhalen, dus mochten nieuwe bands zich aanmelden. In totaal zien we 5 deelnemers voorbijkomen, naast enkele bands die buiten mededinging zorgen voor energie en dynamiek deze middag. Zoals Sintiromarus (de naam geeft de afkomst weer), dat soms bijna klassiek klinkt om vervolgens een vleug klezemer in hun muziek te gooien. Caspian Hat Dance maakt er een klein feestje van op het podium, maar duidelijke publiekslieveling is toch wel de Amsterdam Klezmer Band. Deze groep bestaat 15 jaar en viert dat graag met de fans, zo brachten ze onlangs een live cd uit, Mokum, en natuurlijk zijn er de optredens. Als ze een half uurtje onderweg zijn roept Job Chajes "Jongens, we kunnen wel naar huis gaan, onze missie is volbracht. Het hele veld is aan het dansen." Het is alweer een tijdje geleden dat ik ze zag, maar wat is het een heerlijke band om live te zien, lekkere blazerspartijen, met fijne accordeon-accenten en heel soms een klein vleugje melancholie, maar vooral een groot feest voor het publiek, dat dan ook enthousiast de voetjes van de vloer laat gaan. Flink boegeroep als de organisatie de uitslag van de Battle bekend wil maken, maar luide bijval als beloofd wordt dat de band daarna nog terug mag komen. Nu al blijkt dat de organisatie een goede zet heeft gedaan met de keuze voor meer klezmer en jiddische muziek, die past naadloos in het programma vol Balkan-energie.

Amsterdam Klezmer Band

Jurylid en muzikant Giani Lincan heeft voor elk van de vijf deelnemers een lovend woord, zoals voor de zangeres van het Barbar Project, die ook nog twee fluiten bespeelde, de kaval en de duduk. Muzikaal gezien was dit trio (met naast zang ook cello en gitaar of tambura) zeker interessant, zij het wat minder toegankelijk, met hier en daar een jazzy feel en wat subtielere arrangementen. Maar ook het Orchestre Infernal wist verrassend uit de hoek te komen, met een grappige originele presentatie, een soort georkestreerde chaos die uiteindelijk heel goed uitpakte. Carlama Orkestar krijgt met hun energieke saxen heel wat volk in beweging, waar Klavan Gadje vol gevoel veel Nederlandstalige stukken brengt, en al doet denken aan de Amsterdam Klezmer Band die dan nog moet komen. In hun instrumentarium bevindt zich trouwens naast de gebruikelijke blazers en accordeon ook een banjo, die een lekker eigenwijs tintje aan hun werk meegeeft. Maar de winnaar is toch Project Rakija, al vloeit er voor zover ik kan zien geen druppel van die drank tijdens het optreden, in tegenstelling tot vorig jaar, toen Amariszi het publiek trakteerde. Project Rakija bestaat uit een bont gezelschap aan muzikanten, die door de Bosnische gitarist Igor Sekulovic bij elkaar gebracht zijn voor zijn afstudeer-project aan de Rockacademie. De oude traditie krijgt een modern jasje, soms lijkt het een zootje ongeregeld, maar hier en daar komen elementen bovendrijven uit bijvoorbeeld de oude Amerikaanse folkblues of juist hedendaagse rock. De jury prijst de dynamiek van de bouzouki, gitaar en accordeon en met name de spannende contrabas van het gezelschap. Het publiek laat zijn waardering merken door gewoon volop te dansen.

Project Rakija

Morgen is het de beurt aan dag 2. Dan komen de internationale toppers aan bod, met Band of Gypsies: Taraf de Haïdouks & Koçani Orkestar als afsluiter. En het weer? Dat gaat net zo stralen als vandaag, dus keel en huid mogen goed gesmeerd worden.