-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Het veld voor het podium stond helemaal vol, Gerard van Maasakkers blijkt heel wat fans te hebben die graag op zondag om 12 uur komen kijken naar de integrale uitvoering van zijn eerste elpee, Kom Er Mer In. Het Ploegfestival in Bergeijk heeft voor elk wat wils, jong en oud, liefhebber van folk of van Nederlandstalig. We namen even een kijkje.

"Gelukkig schijnt de zon." Een goedgemutste Gerard van Maasakkers kijkt zelfs wat verbaasd naar alle mensen die voor hem gekomen zijn. "Daar komt geen hond op af", had ie gezegd tegen Frank van Ham (accordeonist en mede-organisator van het Ploegfestival) toen die in de winter opbelde met het voorstel om die eerste elpee nog eens in de originele bezetting te spelen.

Gerard van Maasakkers presenteert zijn eerste LP `Komt er mer in'

De opkomst bewijst dat Van Ham gelijk had en dat geeft Gerard ook meteen toe. Hoewel niet alle teksten er goed inzitten, en de fluit hier en daar wat gepiep oplevert, wordt het een gezellig weerzien met oude bekenden. Hee Gaode Mee (uiteraard de toegift) is het bekendste nummer, het ontbreekt eigenlijk nooit bij een optreden van Van Maasakkers, maar ook Cis Verdonk en Lieke Vur Mariken hoorden we al terugkomen in recente theatershows. Maar wat vooral blijkt als je de elpee nog eens luistert, en nu bij de nieuwe uitvoering 35 jaar na de opnamen, is dat Komt Er Mer In nog steeds een heel sterk album is, diep geworteld in de Brabantse volksmuziektraditie. Heerlijk om het Drinkliedje nog eens te horen, en ja het lukt hem (soms) nog in een adem, het aftelliedje is dan ook een ware tongbreker. Of de a capella versie van D'n Hoeksteen, samen met Marc Zegers, nu met slechts een hapering, "gisteren zaten er nog 4 fouten in" wordt er gegrapt. Ja, de sfeer is gemoedelijk, er wordt nostalgisch teruggedacht aan buurthuis 't Hof waar op 19 maart 1978 de presentatie plaatsvond en aan de Bosbouwschool waar Van Maasakkers, Thijs Maas en Frank van Ham elkaar leerden kennen. We zien nu al uit naar de tweede (en laatste!) uitvoering op zaterdag 11 augustus op Folkwoods.

Op een klein buitje na blijft het Ploegfestival, waar je zeker ook zonder zware landbouwwerktuigen welkom bent, gevrijwaard van regen, en dat komt de sfeer ongetwijfeld ten goede. Na het openingsoptreden bekijken we nog even wat er zoal te doen is, frietkraam en snoepkraam zorgen voor versnaperingen, uiteraard kun je ook een drankje nuttigen, er zijn kinderactiviteiten en we zien een hilarische straattheateract van Der Baloenenknakker.

Der Baloenenknakker

Met de klanken van de hits van Imca Marina verlaten we het terrein weer, Bots en Follia! die later op de dag spelen laten we maar aan ons voorbijgaan. Een ding mag duidelijk zijn: dit gemoedelijke festival staat in elk geval garant voor gezelligheid en variatie voor het hele gezin.