-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Na Folkwoods is ook Parkfest in Eindhoven terziele. Gistermiddag werd in café Wilhelmina afscheid genomen van het festival met een mooi optreden van Tip Jar. Organisatoren Tinus Kanters (Folkwoods) en Justus Janssen (Parkfest) zijn echter van mening dat folk bij Eindhoven hoort en dus denken ze nog na over mogelijkheden in de toekomst.

In april werd al besloten dat Parkfest een jaartje naar binnen zou gaan, het risico van nog een verregende editie was te groot voor de organisatie, die toch al geen financieel vet op de botten had na verliezen in de voorgaande jaren. Helaas werden er ook na deze beslissing niet genoeg kaarten verkocht en enkele weken geleden werd het hele festival geannuleerd. Een aantal mensen hebben ongetwijfeld nog een alternatief gevonden, bijvoorbeeld in Folkfestival Ham, net over de grens in België, anderen namen dit weekeinde op hun eigen manier afscheid van Parkfest.

Op eigen initiatief gingen sommigen op zaterdag toch naar het Philips de Jonghpark om te picknicken, op zondag speelde Tip Jar in café Wilhelmina. Het duo bestaand uit zanger en toetsenist Bart de Win en zangeres Arianne Knegt stond dit jaar op het affiche van Parkfest en maakte er deze middag een eigen festivalletje van. Dat multi-instrumentalist Harry Hendriks zou meedoen was al aangekondigd, muzikale kwaliteit was dus verzekerd, maar het trio werd op het laatste moment nog uitgebreid met een paar heel fijne gasten in de vorm van Rens van Dijk (mandoline) en Rinus Raaijmakers (bas). Er komt zonnige muziek voorbij die goed past bij het weer van dit moment, De Win is dus blij met het publiek dat toch met enkele tientallen naar binnen is gekomen voor hun optreden. Of zoals organisator Justus Janssen het verwoordt: “Dit weer hadden we met zijn allen al maanden geleden voorspeld, dat had het KNMI niet beter kunnen doen.” Uitgerekend nu is het namelijk prima festivalweer in het tweede weekend van augustus, met veel zon en temperaturen van een graad of 23.

Tip Jar
Tip Jar

Vooraan bij het podium wordt stil geluisterd naar de fijne liedjes waarin vaak het muzikale verlangen naar de Texaanse muziekstad Austin doorklinkt (Mean Eyed Cat, In Between Rains, Back Porch) maar ook hun eigen dagelijks leven een inspiratiebron vormt (Your First Lie, One Biscuit, Let Go). Hoewel ze meestal optimistisch de wereld inkijken is er ook ruimte voor een wat lomer zondagochtendbluesje in Sunday Blue en durven ze het aan om, ondanks het geroezemoes bij de bar, het kleine breekbare Mary’s Comfort te brengen, hetgeen ze een enthousiast applaus oplevert van de luisteraars. En tijdens de toegift laten ze iedereen meezingen met Somewhere Between van Merle Haggard. Toen die in april overleed waren De Win en Knegt in Austin, waar het Amerikaanse publiek stomverbaasd was dat die Nederlanders een nummer van dit country-icoon kenden en dan ook nog een van de minder beroemde stukken uit zijn repertoire. Wat zij niet wisten is dat dit een grote hit was hier voor Ruud Hermans met Tumbleweeds, en ja, wat klinkt dat mooi als het hele café voluit meezingt.

In de pauze en na afloop van dit concert nemen Justus Janssen en Tinus Kanters even het woord. Ze vinden het allebei jammer dat Parkfest niet door kon gaan, maar ze zijn er ook van overtuigd dat folkmuziek mogelijkheden heeft in Eindhoven. Nee, concrete plannen zijn er niet, maar, zo vertelt Janssen me nog, na de afwikkeling van de laatste losse eindjes willen ze graag gaan nadenken over de toekomst. Ideeën zijn natuurlijk welkom, maar er zijn vooral nog mensen nodig die van deze muziek houden en zich willen inzetten om iets nieuws op poten te zetten, in wat voor vorm dan ook.

Overigens heeft het einde van Parkfest geen gevolgen voor de maandelijkse folkbals in café Wilhelmina. Het nieuwe seizoen gaat op woensdag 12 oktober 2016 gewoon van start met Duo Brabants Bauweraerts.