-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Vanmiddag werd het centrum van Nuenen weer even ondergedompeld in Ierse sferen. Voor de achtste keer werd er het Iers Sessie Festival georganiseerd en ondanks het mooie weer buiten zaten de verschillende café’s bomvol muzikanten en publiek om te genieten van heerlijke jigs, reels en tunes of het open talentpodium waar ook singer-songwriters welkom zijn.

Het Iers Sessie Festival is een behoorlijk internationale aangelegenheid, met naast sessiegroepen uit Alkmaar, Breda en uiteraard Nuenen zelf (in de bomvolle thuisbasis op de Weverkeshof) ook gasten uit het Duitse Düsseldorf en het Belgische Gent. In die laatste groep, die wel erg strak speelt in café Ons Dorp, blijken zelfs flink wat jongere muzikanten te zitten, waaronder twee leden van de groep Aérokorda, bekend in de balfolkwereld.

De sessiegroep uit Gent in café Ons Dorp
De sessiegroep uit Gent in café Ons Dorp
Sessie in café Ons Dorp
Sessie in café Ons Dorp

Sinds een paar jaar is er het open talentpodium, waarmee het festival ook jongeren wil trekken. Dat lukt prima met onder meer Britt van Hoof die samen met begeleider Mike onder de noemer No Nonsense speelt. Zij zijn niet zo van de folk, maar doen fijne covers van o.a. George Michael, Elvis Presley en The Script. Daarnaast hebben ze ook nog een heel aardig eigen nummer geschreven.

No Nonsense
No Nonsense

De uit het Belgische Leuven afkomstige groep Pagan Sound Smash vormt een mix tussen folk (met harp of accordeon en uillean pipes) en singer-songwriter en treedt deze middag voor het eerst op in ons land. Met hun ontspannen presentatie weten ze het publiek al snel voor zich in te nemen.

Pagan Sound Smash
Pagan Sound Smash

Job Alone aka Job Cornelissen (zang en percussie) gaat al heel wat langer mee in de folk, maar hij brengt deze middag een paar Friends mee, met twee jongeren in de gelederen, waaronder zijn zoon op viool. Zowel eigen liedjes als mooie Ierse deunen passeren de revue deze middag. Ze spelen voor het eerst in deze samenstelling met zijn zessen en het plezier spat ervan af. En hoewel het publiek bij hun tweede setje al grotendeels naar huis is valt dit zo in de smaak dat ze nog een toegift mogen doen.

Job Alone and Friends
Job Alone and Friends