-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Herinneringen ophalen, een Guinness van de tap drinken met de vriendengroep, of nog net dat t-shirt van een jaar dat je geweest was proberen te scoren. Dat laatste lukt in de meeste gevallen niet, maar de sfeer bij de Folkwoodsreünie in het Philips Van Lenneppark in Eindhoven is en blijft gemoedelijk en gezellig als vanouds, alsof het niet al tien jaar geleden is dat de laatste editie plaatsvond. 

De Folkforumredactie is op het laatste moment geronseld als vrijwilliger, dus fietsen we op tijd richting Philips Van Lenneppark, waar ooit de eerste drie edities van Folkwoods plaatsvonden. Bij het zien van een paar Folkwoodsbordjes die ons de weg wijzen zit de stemming er direct in. 

Bij het Mevrouw Van Lennep paviljoen zijn een paar vrijwilligers nog hard aan het werk om alles tiptop in orde te maken, maar de podia staan er al en er is een bar die onder meer Guinness tapt. Op de achtergrond zien we uiteraard de bekende banner met Folkwoodslogo. Langzaamaan druppelt het publiek binnen, eerst nog een paar zondagswandelaars die bij de merchandisetafel vragen wat er te doen is (een Indiase expat schaft gelijk een kinder t-shirt aan voor zijn zoontje), maar al snel volgen de blije gezichten. Heerlijk, nog een dagje genieten van de ouderwetse Folkwoodssfeer.

Voor de vrijwilligers wordt goed gezorgd merken we, er is lunch met broodjes, een gekookt ei en een flesje water want het is warm. Joam en Rob van Mevrouw van Lennep voorzien uiteraard ook de bezoekers van hun natje en droogje, inclusief de eerder genoemde Guinness, ijsjes, lekkere brownies of kokosbollen en er is een barbecue waar je een broodje hamburger (vega of rundvlees) kunt krijgen. 

Het warme weer, vakantie of bezoek aan het festival in Ham (vlakbij, net over de grens in België, vroeger deelden ze bandjes met Folkwoods) zorgen ervoor dat een aantal mensen er niet zijn, maar heel veel oud-bezoekers van Folkwoods komen graag herinneringen ophalen (zo hoor ik later dat er een paar randstedelingen waren die via een optreden van Ad van Meurs in het Vondelpark in Amsterdam hoorden over het festival, vervolgens gingen ze elk jaar met hun tentje) en verzuchten dat het zo jammer is dat het festival niet meer bestaat en of we zo'n dag niet elk jaar kunnen doen. Het terras bij Mevrouw van Lennep is goed gevuld, maar ook in het park zien we heel wat picknickkleedjes opduiken.

Een Folkwoodsreünie is natuurlijk niet compleet zonder muziek, dus zijn er ook een paar bandjes geregeld die komen spelen voor de fooienpot en de opbrengst van de merchandise. Er kan gedanst worden op fijne muziekjes van Wouter Kuyper, Duo Swinco (met extra vocalen van Rachne, de zus van David Cornelissen, de co van Swinco) en de groep Paracetamol, die de dag mogen afsluiten en nog heel wat voetjes op de vloer weten te krijgen met dynamisch spel, niemand vindt het erg dat het programma een half uurtje uitloopt. 

Voor de luisteraars zijn er optredens van Hein Augustijn, die zijn kompaan David Cornelissen van Vandiekomsa (en van Duo Swinco) uitnodigt om een deuntje mee te spelen en zelfs een gloednieuw stuk ten gehore brengt, en Alex Akela & Birgit Wijdemans, die, in het kader van folkmuziek, wat Russische liedjes vertaald hebben naar het Engels of Nederlands en die tweetalig uitvoeren. Daar gaan heel wat bezoekers toch even lekker voor zitten. 

Ik sta een flink deel van de dag bij de merchandisetafel waar ik de muziek kan horen en alleen maar vrolijke mensen ontmoet die het heerlijk vinden om het Folkwoodsgevoel nog eens te beleven. Zelfs als hun gewenste t-shirt niet meer voorradig is blijven ze goedgemutst en ach, zo'n hanger, een festivalbandje of een benefiet-cd is ook leuk en regelmatig is er iemand die gewoon even een donatie wil doen voor de muzikanten. Als ik even handen tekort kom dan zijn Menno en Dorine (organisatoren van het folkbal in Nijmegen die nu als bezoeker aanwezig zijn) gelijk bereid om even bij te springen, terwijl de klanten aan de andere kant direct roepen dat ze ook wel even willen opletten bij de tafel.

Folkwoodsorganisator Tinus Kanters houdt een oogje in het zeil bij de instrumentenopslag en doet de officiële opening en sluiting, deelt desgevraagd graag een handtekening uit op een net aangeschafte banner, terwijl Justus Janssen (initiatiefnemer van de Folkwoodsreünie en organisator van Parkfest) regelmatig over het terrein loopt om een of ander klusje te klaren, voor een bandje of het geluid of wat er verder maar nodig is. Beide mannen krijgen een welverdiend applaus van de bezoekers.

Na afloop ruimen we mee op en kletsen we even na met de vrijwilligers, die net als de bezoekers blij zijn en tevreden met deze mooie dag. Ja, we willen allemaal wel dat er nog een herhaling komt, of een echt festival, maar ja, dan zit je weer met extra kosten en zaken als hekken en vergunningen. Bovendien wil je de muzikanten natuurlijk graag een behoorlijke gage betalen en dat geld moet ook ergens vandaan komen. Ook Joam en Rob van Mevrouw van Lennep vonden het een geslaagde dag, al hadden er achteraf gezien wat meer rundvleesburgers mogen zijn. En dat die brownies zo lekker waren? Dat komt omdat al het gebak zelfgemaakt was door Joam.

Inmiddels worden op social media al heel wat filmpjes en foto's gepost, onder meer in het event op Facebook, hieronder een greep uit de fotoreportage die Ronald Rietman maakte:

Dansers bij het optreden van Wouter Kuyper

Dansers bij het optreden van Wouter Kuyper

Tinus Kanters introduceert Hein Augustijn
Tinus Kanters introduceert Hein Augustijn
Duo Swinco met Rachne
Duo Swinco met Rachne
Birgit & Alex
Birgit & Alex
Justus Jansen (r) overlegt met vrijwilliger Peter
Justus Jansen (r) overlegt met vrijwilliger Peter Tops
Paracetamol
Paracetamol