Afgelopen week stroomde Vlissingen vol voor het Straatfestival. Tijdens het afsluitende weekeinde waren er naast vermakelijke straattheater-acts ook veel concerten van ondermeer Think of One, Magister en Ygdrassil. Het concert van deze laatste groep werd door onze recensent Henk bezocht als tussendoortje van het Pastorale Festival in Nisse zo'n 30 km verderop (zie verslag). Hij zag en hoorde een aangenaam dynamisch optreden.

Ygdrassil had in Vlissingen de omstandigheden ogenschijnlijk niet mee. De tent waarin Linde Nijland, Annemarieke Coenders en Bert Ridderbos optraden, diende ook als doorgang naar een gedeelte van het festivalterrein. En nog geen honderd meter verderop werd duchtig gehiphopt. Bovendien waren er voor het publiek enkel staanplaatsen en draaide de bar achterin de tent gewoon door.

Kortom, je hield voor aanvang je hart vast. Maar het publiek raakte vanaf het allereerste moment geboeid door de twee zangeressen. Ze gingen overtuigend te werk en de installatie stond hard genoeg om de geluiden van buitenaf merendeels te pareren. In no time stroomde de tent goed vol.

Naast bekend oud materiaal werd veel repertoire van het jongste - zo goed ontvangen - album Easy Sunrise met overgave gebracht. Bert Ridderbos kleurde de zang + gitaar folky in op ondermeer cister en accordeon. Waar Ygdrassil meestal een ingetogen indruk maakt, werd het een uitbundig concert. De grappige doortocht van vier reuzendinosaurussen werd door de zangeressen eerder verwelkomd dan dat ze zich eraan stoorden. Op een knappe manier kregen ze het publiek op hun hand, hetgeen de cd-verkoop na afloop ten goede kwam.

Linde Nijland vertelde dat ze met Ygdrassil onlangs met succes gespeeld hebben op een festival in Estland. Tussen tal van Oost-Europese en Scandinavische bands waren zij er de enige Engelstalige band. Ze werden als Westeuropese toppers gepresenteerd en in een  heus hotel ondergebracht. "Het was een heel speciale ervaring. We hebben er nog maar een vakantietje achteraan geplakt", aldus Nijland.  Leuk  dat Ygdraissil die terechte waardering krijgt. De groep staat momenteel als een huis. Op deze manier wordt het uitkijken naar hun concerten op de zomerfestivals Folkwoods (13 aug) en Triskell in Merkelbeek (20 aug).