NAKED RAVEN

-poëzie van down under-

ImageStephanie
Image Russ
ImageJanine
Image James
Image Caerwen

In Nederland nauwelijks gekend, bij onze oosterburen al sinds 1997 (hun eerste Europese tour na het uitbrengen van de CD "Blame") een sensatie. En… al diverse keren te gast op verschillende festivals. "Poëzie van down under" schreef het Duitse blad "Folker" naar aanleiding van het concert dat Naked Raven afgelopen jaar op het festival van Rudolstadt gaf.

De groep Naked Raven bestaat uit een aantal muzikanten met een sterk verschillende achtergrond. Centraal figuur is gitarist/pianist Russ Pinney. Hij is verantwoordelijk voor de meeste teksten en arrangementen. Hij is ook de enige uit de groep die geen klassieke achtergrond/opleiding heeft. Zijn inspiratiebronnen zijn de singer/songwriters uit de jaren '60 en '70 (Cat Stevens noemt hij regelmatig als grote inspirator).

De rest van de groep bestaat uit Erica Grundell (zang, viool, piano), Kate Mazoudier (cello, basgitaar)en James Richmond (percussie). Alle drie klassiek geschoolde topmuzikanten. James Richmond is ook bekend in de Australische jazz-scene.

Het is niet eenvoudig de muziek van Naked Raven te typeren. Het is een mix van stijlen, tussen elek- trisch en akoestisch, een combinatie van elementen uit kamermuziek met folk en rock. Rustige intieme songs (Sweeping for mines) worden afgewisseld met stevig, nerveus rock-achtig werk (guarding the coast): beiden op "Three remaining questions". Het ene moment droom je weg bij het instrumentale "Nightnoise"-achtige "Prelude" om daarna ruw wakker geschud te worden bij het hoogstaande "Shields Street". (beiden "Harms Way").

Prachtige teksten van Russ Pinney, soms filosofisch, op een ander moment onheilspellend:
"she looks like her mother when
her mother was young
does her best to tell me what went wrong
colour spreads from a little bruise
as silence fills this little room
she says she loves him"

(uit Shields Street)

De fantastische stem van Erica Grundell doet in de rustige nrs. denken aan Tori Amos, in de wat fellere nummers aan Kate Bush of Mary Fahl (October Project). Die mix van stijlen leidt niet tot een aanpak van "voor elk wat wils". Naked Raven heeft een zeer eigen, kenmerkend geluid. Diepzinnig, af en toe surrealistisch, mystiek, maar bovenal innovatief. Een prachtige symbiose tussen klassiek/folk en pop.

In april komt de nieuwe CD "Wrong Girl" uit. Naked Raven kent een nieuwe bezetting. Erica Grundell(vanwege gezinsuitbreiding niet langer in de groep) is vervangen door Janine Mauder . Jenny Thomas (viool) en de celliste Kate Mazoudier zijn vervangen door Stephanie Linden (viool) en Caerwen Martin (cello).
Een voorproefje van de "nieuwe" Naked Raven is te horen op de CD "Tanz & Folkfest Rudolstadt 2001".

Discografie:
Blame (1994 - eigen beheer)
Three Remaining Questions (1997 - eigen beheer)
Harms Way (2000 - T3 Records)
Saint Kilda Pier (2001 - 5 track-EP - T3 Records)
Wrong Girl (2002 - T3 Records)

Paul