Tinus Kanters: Buma niet echt duidelijk met haar antwoorden

Afgelopen dinsdag was in Amsterdam een diskussie over de auteurrechten en de Buma olv Jan Douwe Kroeske, met onder meer Cees Vervoort, directeur Buma. Onder de gasten was Tinus Kanters, organisator van het festival Folkwoods en het Folkbal in Eindhoven. Hij stuurde ons een mail met daarin zijn ervaring:

Ik heb een aantal vragen gesteld over wijze van innen en vaststellen van hoogtes van Buma aanslagen, met name op gebieden waar een componist niet (meer) te achterhalen is of het traditionals betreft, zoals zovaak voorkomt binnen de Folk. Een duidelijk antwoord kwam er niet.

Wel erkende de direkteur Buma dat het een fout was om slechts artiesten en gage/recette te vragen aan de organisatoren. Dit moesten eigenlijk repertoirelijsten zijn, volgens hem. Laat eenieder dus maar eens beginnen om, na een Buma-aanslag, de Buma te bestoken met repertoirelijstverzoeken (noteer alvast tijdens je concerten de naam van de componist/arrangeur en die van de tekstschrijver)

In Januari volgt een gerechtelijke uitspraak over de bodemprocedure die een aantal podiumorganisatoren hebben aangespannen tegen de Buma. In de (door de organisatie van het festival) in kort geding gewonnen zaak aangaande Electric Lady Festival in Maarheze gaat de Buma in hoger beroep. De zaak dient in februari.

Voor een live-weergave van de diskussie in amsterdam: www.npi.nl, zoek Fantasio/diskussies/Buma.

Groet
Tinus Kanters