Ook GUO baalt verschrikkelijk van Buma-gedoe

De BUMA is verre van populair onder de concert-organisatoren. Gisteren maakten we gewag van de problemen die Folkwoods heeft met de 'belangenbehartiger' van de musici. Nu doet GUO (Groeten Uit Oisterwijk) nog een duit in het zakje. Jos Creusen van GUO vragt zich af: Moeten we eindelijk niet eens de folk-handen ineenslaan en massaal gezamenlijk juridische stappen zetten of een kort geding aanspannen? En dan gaat het om de TE grote hoeveelheid geld die de BUMA wil zien als vergoeding voor auteurstechten van musici. Hier de reactie van GUO:

Het spijt me het zo te moeten stellen, maar ik zou er bijna opgetogen van raken op Folkforum te lezen dat er meer podiumorganisaties zijn die mot hebben met de Buma. Wat een verademing! Met al dat gedonder hier met de gemeente Oisterwijk (alle subsidies ingetrokken, we dreigen zonder accommodatie te komen: platzak en dakloos) dacht ik even dat het aan ons lag dat we constant te hoop lopen tegen een hautain, autoritair Buma dat ons steeds maar weer opnieuw 7% auteursrecht laat dokken over onbeschermd (traditioneel, vaak zelfs anoniem) materiaal waar de artiesten/componisten (voorzover al bekend en niet al eeuwen dood) nooit een cent van terugzien. Als dat nou wel zo was, dan kon ik er nog wel mee leven of zou het ook onderdeel van onderhandeling bij boekingen kunnen zijn. We spekken met z'n allen gewoon de Buma-kas en als we het niet doen dan dreigen die zakkenvullende potentaten met het langs juridische weg laten lamleggen van je organisatie. Het is een grove schande.

Ik vang links en rechts al eens iets op over rechtszaken en kort gedingen. Moeten we eindelijk niet eens de folk-handen ineenslaan en massaal gezamenlijk juridische stappen zetten of een kort geding aanspannen? Wie doet mee, kan ons juridisch de weg wijzen, kan ons tips geven over hoe dit te omzeilen, wil ervaringen delen, enz. Ik gooi maar een balletje op en laat dit specialistenwerk verder graag aan specialisten over om me op podiumprogrammering te kunnen concentreren. Met al dat gedonder met de gemeente hier lijken we zo langzaamaan al meer op een lokale thematische oppositiepartij. Om dan ook nog eens een advocatenpraktijk te starten gaat me net iets te ver. Niettemin zijn reacties meer dan welkom.

Misschien kan Folkforum hierin een Platform betekenen en een specialist hier eens aandacht aan laten besteden? Wat mij betreft is het oersaai, maar o zo belangrijk voor de overlevingskansen van kleinschalige podia (zoals folkpodia dat zo vaak zijn).

Groeten Uit Oisterwijk,
Jos Creusen,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.do.nl/guo