Positieve noot van een
kleinschalige cd-winkel

Hallo beste mensen van folkforum.
Met aandacht heb ik het stukje 'teloorgang cd winkel ' gelezen. Het is inderdaad wat tegenwoordig met de muziekbusiness, maar misschien kan ik terug een positieve noot laten horen. Sinds kort heb ik mijn bestaande, kleinschalige winkel, (ik heb reeds 11 jaar een winkel in electro en hifi), uitgebreid met een cd afdeling.
Wij werken al die jaren op een eigen alternatieve manier en dat willen we met de cd's ook doen.

Als muziekliefhebber kwam ik rond het Antwerpse niet altijd aan mijn trekken op gebied van folk en wereldmuziek.
In de ene winkel kenden ze de artiest niet en deden ze ook geen moeite om er achter te zoeken en in de andere waar ze dan wel folk en aanverwanten hebben (meestal grote keten), hebben ze geen tijd en ook niet altijd de kennis over het gamma cd's dat ze verkopen. Eigenlijk is het probleem dat de grote zaken zich niet echt specialiseren en de verkopers meestal brave mensen zijn maar weinig of niets weten over deze muziek. De kleinere zaken verkopen dan eigenlijk alleen de populaire top 50 toestanden en de donna muziek. Alle respect hoor, voor die doelgroep maar het is niet mijn meug.

Sinds enkele jaren was ik aan het broeden om daar dan zelf een oplossing voor te creëren. Na veel denken en plannen, het is tenslotte een grote investering, gaan we nu doorbijten. In wat misschien de slechtste periode ooit is geweest voor de muziekdragers zet ik de stap en ben dus deze maand begonnen met de verkoop van cd's. Folk, wereldmuziek, kleinkunst zijn de muziekgenres waar we langzaam aan een voorraad van aan het binnennemen zijn.

Elke week komen er nieuwe titels binnen, ook weer op een eigen kleinschalige en wat alternatieve manier. We hebben ons vrij goed voorbereid en hebben een programma op de puter waar zeer veel titels en artiesten terug te vinden zijn. We doen ook een soort distributie voor de groepen en muzikanten die in eigen beheer cd's opnemen. Enkele voorbeelden, We-nun Henk, Aedo, Ballroomquartet, Hei Pasoep....

Waarom nu deze mail? Wel, ik gebruik de site folkforum nl sinds een tijdje als startpagina en ik moet zeggen dat ik veel heb bijgeleerd en nieuwe dingen heb ontdekt. Gewoon prachtige site die ik alle dagen grotendeels doorzoek naar nieuwe muziek en informatie. Natuurlijk heeft iemand met zoveel kennis, jullie dus, ook veel vragen uit en kennis in het wereldje der folkliefhebbers. Ik weet dat er ook veel groepen zijn die een plek zoeken waar ze hun muziek kunnen aanbieden en daar kunnen ze dus voor bij mij terecht.

Het moet bij ons ook allemaal groeien maar we zijn bezig om op de diverse festivalletjes hier in het Antwerpse een stand te mogen zetten waar we onze cd's aan de man/vrouw kunnen brengen. Om een lang verhaal wat in te korten, als jullie muzikanten, groepen, singer-songwriters enz. kennen die op zoek zijn naar een distributiekanaal mag je die altijd doorspelen. Voor ons een unieke gelegenheid om die mensen een forum te geven en voor hen misschien een manier om in het Antwerpse hun muziek te promoten.

Jan Van Rymenant,
cd winkel ESPIRAL (specialiteit Folk, Worldmuziek, Kleinkunst ....)
Frans Beirenslaan 69, 2150 Borsbeek (nabij Antwerpen), België,
tel 03/321.04.63 (13.00 tot 19.00 u),
mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.