Het zou zomaar uit de mond van een folkmuzikant kunnen komen, maar het is dit keer een platenbaas die de woorden uit. Michel Van Achter van Homerecords.be zegt in nummer 127 van New Folk Sounds: "Wij maken muziek uit passie, niet voor het geld."

Nochtans verkopen de cd''s van Homerecords.be, dat in de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd heeft en is uitgebreid met enkele nieuwe krachten, niet slecht: "We zijn geen commercieel label, maar toch verkopen we meer albums dan sommige commercieel werkende maatschappijen." Aangezien de cd-verkopen terug blijven lopen wordt ook nagedacht over de toekomst. Volgens Van Achter ligt die voor zijn label deels in een combinatie van beeld met geluid, een soort soundclips of soundtracks bij films. Er staat al een samenwerking op til met een Duits bedrijf.

Maar allereerst wordt in New Folk Sounds aangekondigd dat er aan de weg getimmerd wordt en met name aan de website van het blad. Het is de bedoeling dat er meer actuele informatie geplaatst wordt en er komen voorproefjes van besproken muziek in beeld en geluid.

Vervolgens besteedt NFS aandacht aan de passie en diversiteit van mensen die met folk bezig zijn, zoals de Limburgse trashfolkgroep Chain Of Dogs, die metal combineert met folk en daarin ook het eigen verleden verwerkt. Olaf Nijssen (zang, mandoline) is nog van de laatste generatie kinderen van mijnwerkers, een muzikale autoriteit op dat gebied is natuurlijk Carboon, waarvan ze Ut Zjwatte Look hebben gecovered: "Het is gewoon het gevoel van een mijnwerkerszoon die zelf de mijn in moet en eigenlijk doodsbang is. Dat heeft me erg aangegrepen."

In februari is er traditiegetrouw een jaaroverzicht, en dit keer zijn de koppen van NFS bij elkaar gestoken om samen een top 10 te presenteren, met de opmerking: "New Folk Sounds garandeert u dat dit de beste doorsnede vormt van wat de traditionele muziek in 2009 te bieden had." Ondanks de kwaliteit die erin staat (o.a. Dietrich, Sido Martens, Hot Griselda, Yasmin Levy en La Talvera) vindt de redactie van Folkforum het een beperkt lijstje; alsof er grofweg gezien buiten Nederland, België en de categorie wereldmuziek geen topfolk-albums zijn uitgebracht in 2009.

Verder in NFS: Jeroen van Zuylen breekt een lans voor de groep Pekel die echte nederfolk maakt met veel maritieme invloeden. In de reeks Meesterwerk wordt het album Wonderlijke Reis van Sistrum besproken, Eelco Schilder heeft een interview met zangeres en kantele-speelster Johanna Koukkunen van de Finse groep Burlakat die muziek uit de Karelische traditie speelt. Er is een box verschenen met 10 cd's vol veldopnamen van Franse traditionele muziek: France, Une Anthologie Des Musiques Traditionelles, NFS gaat in op de achtergronden hiervan. Dan is er nog een terugblik op de muziek van de vorig jaar overleden Ramses Shaffy en een artikel over de Hudaki Village Band. Zoals altijd wordt besloten met veel cd-recensies, van o.a. The Amazing Stroopwafels, de cd-box van Wannes Van de Velde, The Poozies... en een concert- en balfolkagenda.

Meer info over NFS op: www.newfolksounds.nl.