In de nieuwe uitgave van New Folksounds (nummer 130) valt veel te lezen over het gevoel van muzikanten en hun betrokkenheid. Sfeer is belangrijk voor Point Quiet en de No Mazurka Band wil mensen aan het denken zetten over traditie en muziek. 

Point Quiet is een Nederlandse band die staat voor alternatieve countrymuziek waarbij sfeer een grote rol speelt. Hans van Deelen sprak met Hans Custers (bas, toetsen, zang) en Simone Manuputty (viool, glockenspiel, zang). De naam is gekozen om hun muziek beter uit te drukken: ...Het zou een afgelegen, onherbergzame plaats aan de kust kunnen zijn, op het uiterste puntje van een landtong. Een stadje waar mensen er, op een voor ons niet goed te begrijpen mnier, al generaties lang in slagen hun leven te leiden...

De muzikanten van de Portugese No Mazurka Band vermengen traditie met moderne stijlen. Hier denken we dan vooral aan fado, maar de muziek uit Portugal is veel breder dan dat, zoals flamenco bij lange na niet de enige muziekstijl is in Spanje. Antonio Bexiga, multi-instrumentalist en zanger van NMB legt uit: ..."Als groep laten we ons beïnvloeden door alle dansmuziek vanaf de tijd, vele eeuwen eleden, dat de dansen uit Centraal-Europa ook in Portugal populair werden. (...) Eigenlijk is de Fado die we exporteren maar een klein deel van de rijke fadotraditie. Er is veel meer en ook dat willen we laten zien en horen."... De groepsnaam mag overigens ironisch opgevat worden, er staan zelfs mazurka's op het repertoire, maar NMB wil zo de boel een beetje opschudden.

In het augustusnummer van NFS vinden we ook nog artikelen over The Dave Rawlings Machine, de (muzikale) partner van Gillian Welch stapt uit haar schaduw met de prachtige cd A Friend Of A Friend, en Marius Roeting vertelt in de rubriek Het Meesterwerk het verhaal achter, voor, na en over Penguin Eggs van Nic Jones, dat na verschijnen in 1980 regelmatig werd uitgeroepen tot een van de beste folkalbums allertijden. Verder gaat het over de Brabantse blues van Allez Soldaat, het Dranouter festival, Salif Keita, die op zijn nieuwe album opkomt voor zijn mede-albino's, en tenslotte brengt Dries Delrue een hommage aan de in maart overleden sociaal bewogen chansonnier Jean Ferrat.

Zoals gewoonlijk is er ook weer een stortvloed aan gerecenseerde cds en dvds, waaruit geput zal worden in Het bijbehorende radioprogramma New Folk Sounds on air. Dit wordt op vrijdag 20 augustus 2010 van 20:00 tot 21:30 uur uitgezonden bij de Concertzender en is daarna nog te herbeluisteren via internet.

Meer info / abonnementen: www.newfolksounds.nl.