duo bottasso - crescendo
Duo Bottasso - Crescendo - eigen beheer (http://www.duobottasso.com/en/index.php)

Dit album van de broers Nicolò (viool, altviool) en Simone Bottasso (diatonische trekzak, houten dwarsfluit, bariton-sax en elektronica) zou aanvankelijk zomaar door kunnen gaan als jazz-album ware het niet dat al hun nummers steeds overduidelijk gebaseerd blijken op de Italiaanse traditie. Bovendien wordt het helemaal folky als de beroemde folkzangeres Elena Ledda haar klaagzang inzet in de melancholieke song Reina. Als dan vervolgens een suite van bourrées met alle subtiliteit en finesses tot ver onder je huid kruipt, weet je het zeker: het gaat hier om een top-folkalbum.

Het verbaast dus geenszins dat wanneer meer en meer  gastmuzikanten zich in de strijd tussen fiddle en castagnari mengen het uitloopt op een warm Italiaans folk/jazzfeestje (zoals in het nummer Crescendo). Naast het duivelse samenspel van de broers horen we dan tenorsax (Jacopo Albini), altsax (Filippo Ansaldi), hobo (Christian Thoma),  luit (Mauro Palmas), viool (Umberto Fantini),  altviool (Maurizio Redegoso), cello (Manuel Zigante), toetsen (Pietro Numico), contrabas (Luca Curcio) en percussie (Gilson Silveira).

Het album sterft uiteindelijk in schoonheid met het introverte Magicicada, een nummer genoemd naar bijzondere insecten die 17 jaar als larve onder de grond leven in Noord-Amerika en dan in een nacht in de maand juni massaal als nimf boven de grond komen om met z’n allen in een grote eik te vliegen waar ze dan hun lange levenscyclus afsluiten met een rustige dood...


H.H.