the breath - carry your kin
The Breath - Carry Your Kin - Real World Records CDRW213

In 2016 verscheen Carry Your Kin, debuutalbum van The Breath. De groep is afkomstig uit Manchester en bestaat uit Stuart McCallum, voormalig gitarist bij The Cinematic Orchestra, en de Ierse zangeres Ríoghnach Connolly (die samenwerkte met Afro Celt Sound System op hun album The Source), pianist John Ellis en drummer Luke Flowers (allebei ook van The Cinematic Orchestra). Daarnaast is Robin Mullarkey te horen op bas en basukulele en werd een strijkorkest ingezet.

Teksten zijn van de hand van Connolly, sommige in samenwerking met McCallum, voor de composities leverde de hele band bijdragen, maar ook geluidstechnicus Yvonne Ellis wordt vermeld. De muzikale sfeer van het album is filmisch, soms hypnotiserend, dan weer ontspannen sfeervol of juist dromerig, hier en daar ook ronduit bombastisch. Er is zorgvuldig gewerkt aan de arrangementen om de liedjes over liefde, vrouwenrechten, moederschap, doden op zee of kolonialisme in bijpassende klanken uit te beelden.

McCallum mag graag soundscapes gebruiken om zijn muzikale doel te bereiken, in combinatie met de Ierse folkinvloeden en de vaak ijle stem van Connolly levert dat een mystiek geluid op, zonder echt zweverig te worden.

Mirjam Adriaans