deux accords diront - eisherz
Deux Accords Diront - Eisherz - homerecords.be

De eerste indruk is zeer goed van deze nieuwe schijf van Anne Niepold en Aline Pohl (allebei bespelen ze de diatonische accordeon) en dat is toch wel wat, omdat ik niet een echt groot liefhebber ben van de trekzak als lead-instrument, laat staan twee. Maar met deze cd ben ik helemaal overtuigd; daar waar Milleret en Pignol me nog niet echt hebben kunnen boeien, is deze cd voor mij nu een van mijn favoriete cd's in mijn luistercollectie geworden.
Het intro nummer (Coeur) doet me herinneren aan een van mijn favoriete nummers van Björk, Anchor song (op de cd Debut). Het mooie kleurenpalet van de timbres van de blazerssectie (trompet, trombone, saxofoon) die  harmonieën neerleggen waaruit melodieën voort vloeien en vice versa.
Voor mij is het belangrijkste ingrediënt voor goede muziek: dynamiek in volume en tempo. Dit omdat het de muziek boven de technische beheersing uittilt en naar een wereld met emotie brengt. Daar bovenop komt het op één na belangrijkste ingrediënt: zeer mooie (vertellende) composities. En beide ingrediënten zitten in de goede verhouding verwerkt in de muziek op deze cd.
De composities stellen een mooie balans tentoon tussen spannende en ontspannende harmonieën en melodieën en een gelijkwaardigheid tussen instrumenten. Met gelijkwaardigheid wil ik zeggen dat elke toon gespeeld door een instrument afzonderlijk even belangrijk is en dat er niet één instrument de hoofdrol heeft, maar alle instrumenten de hoofdrol hebben. In principe heeft elk instrument zijn eigen melodie die zich in het schemergebied begeeft tussen begeleiding, tegenstem en hoofdmelodie. Het resultaat is een gesprek tussen de instrumenten waarin elk instrument meepraat en waarin de gesprekspartners zich afwisselend vinden in enige spanning maar dan ook weer in harmonie.

De composities hebben niet een standaard lead-sheet structuur die men terug vindt in pop-, wereld- en jazzmuziek. De structuur doet eerder denken aan een (hedendaagse) klassieke compositie, uitgevoerd door een onorthodoxe samenstelling van instrumenten. Sommige composities zijn volledig uitgewerkt wat mooi contrasteert met de composities die wat meer vrijheid geven voor improvisatie.
Als ik een minpunt zou moeten aanwijzen (met een mes op den keel dan weliswaar), dan is dat de percussie die aan sommige nummers toegevoegd is. Naar mijn mening mist de percussie wat subtiliteit, maar ik moet ook toegeven dat naar mate ik de cd meer luister de "ergernis" doet afnemen.   
Ik denk dat er met deze cd een zeer origineel kunstwerk is geleverd, waarachter een geweldig open-mind gedachtegoed schuil gaat dat de grenzen verkent van de muzikale mogelijkheden die tot op heden nog door veel muzikanten geschuwd worden. Daarnaast vertelt het een verhaal, wat nog eens extra wordt benadrukt door sfeergeluiden (een bonkend hart), en de titels van de composities. Echter leent het ook goed om je eigen interpretatie van het verhaal te laten maken, dus neem die vrijheid!

 Gastmuzikanten:
    •    Frederik Heirman, Trombone
    •    Jo Hermans, Trompet
    •    Wietse Meys, Saxofoon, Clarinet
    •    Michel Seba, Percussie

Jan de Raaf