diggelfjoer - fonkelnij
Brûs B007 /Distributie: Marista Music Company

Diggelfjoer is het studio-duo Douwe van der Werff (zang, gitaren, toetsen, basgitaar) en Domien de Winter (zang, gitaren). Samen brachten deze Friezen ‘om utens'  in 2002 al eens een album onder de gelijknamige titel uit. Van dit album werd het nummer Heit mei'k mei een geheide radiohit op Omrop Fryslan. 

Zeven jaar later ligt nu de opvolger Fonkelnij in de winkel. In principe is er weinig veranderd. Diggelfjoer heeft ook op dit album weer gezorgd voor een aantal pakkende liederen die hun inspiratie vinden uit het brede scala van muziekstromingen die we tegenwoordig Americana noemen. Van der Werff en De Winter speelden al samen deze muziek toen men het Southern rock noemde, met bands als The Allman Brothers en the Outlaws of, meer country georiënteerd, country-rock met opponenten als de (vroege) Eagles, Poco, Flying Burrito's  en de Nitty Gritty Dirt Band.

Beide heren schrijven alleen. De liedjes van Douwe van der Werff zijn recht toe, recht aan. Stoere jonges is een variant op het oude verhaal dat Normaal al verwoordde in Oerend hard. Jûn gean wy te rocken is een simpel rockliedje . Voor een aantal liederen maakt Van der Werff gebruik van gedichten van Koos van der Sloot en Harmen Wind. Zo krijgt Moan een Creedence-achtige bewerking, terwijl Lena Helena een mooi pianoarrangement kreeg toebedeeld.

Domien de Winter is ongetwijfeld de romanticus in het gezelschap en bezigt een meer introverte manier van liedjesschrijven. Zoals ik al eerder schreef, is bij hem Neil Young niet ver weg. Mooie voorbeelden hiervan zijn Nei it wite ljocht en De See-earn, liedjes die je zo naast het werk van Young uit de jaren '70 kunt leggen.
Diggelfjoer heeft  een afwisselend  album met een aantal sterke liederen afgeleverd. Enig punt van kritiek vind ik de wat rauwe productie. Het album is opgenomen in de Gumbo-studio in Ens, in de achtertuin van Van der Werff. Samen tekenden ze voor de productie. Wellicht hadden de mannen dat karwei beter kunnen uitbesteden aan een onafhankelijke  producer.

Assie Aukes