shelby lynne - tears, lies and alibis

Shelby Lynne - Tears, lies and alibis - Everso / Rough Trade

Na haar vorige album, het Dusty Springfield tribute Just a little lovin’ had Shelby Lynne geen geld meer voor een producer. Haar voormalige label Lost Highway durfde het niet met haar aan zonder een bekende producer, dus besloot ze het zelf maar te proberen. Ze richtte haar eigen label Everso Records op en ging aan de slag. Een moedig besluit. De basistracks nam ze op in haar huisstudio in Californië, en ze maakte het album af in Nashville, waar gerenommeerde muzikanten als Kenny Malone en David Hood hun bijdragen toevoegden.

Met Tears, lies and alibis maakte Shelby haar meest intieme album tot nu toe. In eerste instantie lijkt het wat minder toegankelijk dan zijn voorganger, maar het album wint aan kracht bij iedere beluistering. Het is wat donker van toon, en misschien iets minder uitgebalanceerd dan Just a little lovin’. Het thema waar alles om draait is relaties, en dan met name mislukte of ongelukkige relaties. Melancholie en eenzaamheid troef; laat dat maar aan Shelby Lynne over. Haar ‘haunting vocals’ lenen zich daar perfect voor. Ze is volkomen geloofwaardig wanneer ze ellende of twijfel bezingt.

Opvallend aan de cd zijn de eenvoudige, onopgesmukte maar uitgekiende  arrangementen. Shelby houdt niet van over-geproduceerd. “If you have a good song and a good vocal, you can make a good record”, is haar idee van producen. En het werkt. Shelby is er het type niet naar zich te voegen naar de wensen van de commerciële platenmaatschappijen. Haar muziek was al niet glad en gepolijst. En nu ze het heft dan noodgedwongen zelf in handen nam, is ze alleen maar minder bereid tot concessies ten koste van de kunst. Wat verder opvalt aan de cd is het gevoel van  ruimte. “I like songs that breathe”, zegt ze hier zelf over.

Tears, lies and alibis is een eerlijk en persoonlijk album van een eigenzinnig artieste.

Arianne Knegt