Trio Dhoore - Modus Operandi
Trio Dhoore - Modus Operandi - Appel Rekords - APR 1346

En alweer een band uit België die balfolkmuziek maakt. Eentje bestaand uit drie broers deze keer, en die hadden we nog niet, voor zover ik weet.

Koen Dhoore studeerde 12 jaar lang gitaar, raakte verslingerd aan de draailier toen hij Thomas Hoste van Cecilia hoorde spelen en ging vervolgens op stage bij Thomas, Gilles Chabenat en Harald Bauweraerts. Ward Dhoore studeerde 10 jaar lang accordeon, werd gegrepen door de gitaar, volgde workshops bij Philip Masure, Maarten Decombel en Jeroen Geerinck en leerde zichzelf dit jaar en passant mandoline spelen om een vacature bij Snaarmaarwaar op te vullen. Hartwin Dhoore ruilde na 5 jaar studie de accordeon in voor de trekzak, volgde stages bij o.a. Martin Coudroy, Simone Bottasso en Stéphane Milleret, en speelt ondertussen ook doedelzak en whistles.

Ze spelen sinds 2010 als Trio Dhoore en treden sinds 2012 veelvuldig op, ook internationaal. Nu is er dan hun eerste cd, Modus Operandi.

De cd bevat op twee melodieen van Ward na allemaal composities van Hartwin. Goede tunes, stuk voor stuk. Muzikaal ligt het dicht bij Naragonia, die ze als hun muzikale ouders beschouwen en aan wie de schottisch Voor Toon en Pascale is opgedragen. Maar ook de verschillende muzikale leermeesters van het trio hebben hun sporen nagelaten. Bij de zwierige walsjes De Kollebloem / De Yurt en Kefir / Late Night ligt een vergelijking met Cecilia op de loer, vooral als de draailier zachtjes meedoet.

De cercle Hot Kaspar is opgedragen aan Kaspar Laval van Hot Griselda, en in de jig DMG / Pater Lieven / Spring Monday spelen Hot Griselda-leden Stijn van Beek en Jeroen Geerinck mee op uileann pipes en bodhran. Jeroen heeft trouwens ook de cd opgenomen en gemixt.

Een van de hoogtepunten van Modus Operandi is  de combinatie van draailier en doedelzakken (een ervan bespeeld door Leana Vapper, met wie Hartwin in EstBel speelt) op de langzame mars (voor de dansers, een gavotte de l'Aven) Vanna Ruhnu Kirik. Een ander hoogtepunt, wat mij betreft, is de polska Coffee Break. Het is een beetje een buitenbeentje op de cd, omdat het een solonummer van Ward is, alleen op gitaar, met wel een prachtige subtiele partij van Sam Van Ingelgem op basgitaar.

Met Trio Dhoore dient zich een nieuwe generatie Vlaamse folkmuzikanten aan, met, zoals dat `hoort', nog een been in de voetstappen van de voorgangers. Ik ben nu al benieuwd naar de volgende stap. Modus Operandi is zeer veelbelovend.

Ronald Rietman

Trio Dhoore presenteert vandaag, op 7 september 2013 hun cd aan het Nederlandse publiek op het Boerebalfestival in Moergestel, op 28 september in Enschede, op 5 oktober in Haarlem en op 9 oktober openen ze het elfde seizoen van het folkbal in cafe Wilhelmina in Eindhoven.