tim grimm - the turning point
Tim Grimm – The Turning Point - Cavalier Recordings CR255610

Beth Lodge-Rigal. Ik had nimmer van deze zangeres en liedjesschrijfster gehoord. Gelukkig plaatste Tim Grimm een covernummer van haar op zijn nieuwste plaat. Ze is net als hij afkomstig uit Indiana, en heeft meer dan 10 jaar geleden 3 albums gemaakt. Op basis van Family History weet hij mij te overtuigen, en heeft Tim indirect mijn interesse voor haar muziek weten te wekken. Een basale vertolking van haar nummer tref je hier aan. Slechts aangekleed met gitaar, piano en viool, en achtergrond zang van Beth zelf. De beeldende tekst vormt de basis en past qua sfeer uitstekend binnen Grimm’s landelijke country muziek. Ook Jason Wilber (bekend als gitarist van John Prine) is wederom van de partij. Samen met Wilber maakte Grimm zijn debuutplaat Amber Waves. Het verscheen in 2000. Sindsdien zijn er al diverse mooie albums van zijn hand verschenen, en deze nieuwste via het Nederlandse Cavalier Records is daarop geen uitzondering. Sterker, het lijkt nagenoeg wel de kers op Grimm´s carrière tot dusverre. Het album is veelzijdig en evenwichtig, doorspekt met liedjes die een traditioneel karakter dragen.

Vorig jaar mocht ik Grimm en zijn vrouw voor het eerst live beluisteren. Een waar feestje wist dit hechte koppel te realiseren. Enerzijds de introspectieve en verhalende songs, maar anderzijds ook het uitbundige waarmee ze de teneur extra kleur weten te geven. Ook op dit album, The Turning Point, is er ruimte voor ontlading in de vorm van Blame it on the Dog. Muziek hoeft niet bij voortduring de diepte in, er mag –gelukkig- ook plezier zijn. Wanneer je het boekwerkje uit de hoes schuift kijkt Tim recht in de lens. Hij lijkt ontspannen en weinig gecompliceerd, oogt vol zelfvertrouwen. Opgelucht omdat ze de periode waarin zijn vrouw serieus ziek was hebben kunnen afsluiten, en dat je daardoor weer in staat wordt gesteld om je te richten op een toekomst. Het refrein van Indiana is niets anders dan een gebed: Indiana. This is my home. Where the bear and the hawk and the Indians roam. Sweet sister moon and dear brother sun. Watch over these forests and keep them from harm. Dit album ademt andermaal de sfeer uit van Tim’s respect voor de natuur. Ook geschiedenis heeft zijn interesse. Hij tracht binnen zijn teksten het menselijke aspect naar voren te halen binnen het decor welke hij schetst.

Dat tussen hem en Nederland een wisselwerking ontstaan is moge na dit album duidelijk zijn. Niet alleen onze grauwe kleuren sieren zijn cover, maar ook de aanwezigheid van songs als The Turning Point (’t Keerpunt) en Anne in Amsterdam verraden zijn belangstelling. De titelsong handelt over een moord die plaatsvond in Spijkerboor (Drenthe) te 1780. Het liedje over Anne Frank getuigt van het gevoel welke werd opgeroepen tijdens een recent bezoek aan het Anne Frank Huis. Het album kent vele hoogtepuntjes. Het mooiste vind ik de vlotte tekst van King of the Folksingers. De manier waarop hij een stuk Amerikaanse folk geschiedenis beknopt verwoordt is ronduit meesterlijk. Een instant klassieker.

De gehele maand oktober is Tim Grimm in ons land. Van huisconcertjes tot zorgvuldig gekozen locaties. Het album verschijnt eind september.

Rein van den Berg

Homepage: http://timgrimm.com/
Via: http://cavalier-musicmanagement.nl/artists/8-tim-grimm