dries - for the light in thy heart
Dries - For The Light In Thy Heart - eigen beheer / Monkeyman

Klassieke singer-songwriters, ik had geen idee dat ze nog bestonden, maar als de jonge Vlaming Dries (ik schat hem rond de dertig, als hij dat al haalt) zijn cd-presentatie in 't Rozenknopje in Eindhoven begint met Blues Run The Game van Jackson C. Frank en Trouwen In Hulsel van JW Roy (bij wie hij het voorprogramma mag gaan spelen) en er later nog een Two Girls van Townes Van Zandt en Ohia-Lioness van Jason Molina tegenaan gooit, dan krijg je al een goed idee van wat er in het vat zit qua eigen werk. Een man, een gitaar, een fijngerafeld stemgeluid, soms een mondharmonica en sterke, soms ronduit indringende, donkere teksten met inhoud, dat is de kern van de muziek waar Dries indruk mee weet te maken, zowel live als op cd.

For the Light In Thy Heart is een mooie sobere plaat, de akoestische gitaar speelt de hoodrol, met af en toe een vleugje slide of elektriek. De begeleiding is subtiel, bas (Simon Beeckaert), drums (Micha Milants) of piano (Jamie Evans) en een enkele keer mondharmonica vormen slechts ondersteuning van de sterke teksten met een poëtische inslag. Dries Bongaerts, zo luidt de volledige naam van deze singer-songwriter, die voor mij tot nu toe onbekend is gebleven, maar met dit album gelijk een flink visitekaartje afgeeft. Als ik hem opzoek zie ik hier en daar vergelijkingen met Bob Dylan, Will Oldham of Ry Cooder voorbijkomen, maar ik hoor ook invloeden van andere dichters onder de singer-songwriters zoals Townes Van Zandt, Gregory Page (in de wat romantisch klinkende stukken zoals In the Heart Of Another) of Tucker Zimmerman (het donkere geluid van Dark Eyes roept bij mij associaties op met diens Oregon). Of hij de laatste twee ook kent weet ik niet, maar uiteindelijk distilleert Dries zijn eigen geluid uit alle invloeden, met een karakteristiek rafelrandje om zijn lichtbruine stemgeluid.

Voor liefhebbers van goede teksten is Dries beslist een aanrader, vaak donker, maar met lichtpuntjes voor wie dat wil zien. Zo begint hij onder meer Money (met fijne mondharmonica-accenten) met de regels:

Money
It can't buy you anything love cannot gain
how can I deny you a world full of glamour and fame
but don't come to me with your buckets of grief
my heart will have turned into a stone
why can't you see
there's evil to fight and you are not crying alone

Of in The Death Of Romance:

You've seen what is written and hold on you must
the waves soon will brake and she'll be there to give you a reason give it some time as the healing awaits
there might be a chance that the death of romance was not murder

En dan is er nog de single Jessie, waarin de zanger aandacht vraagt voor hen die leven met een suïcidale geliefde, hij vertelt het prachtige verhaal van een nacht, een soort momentopname uit het leven van Jessie en haar echtgenoot, het loopt helaas niet goed af, al is het einde van het liedje niet zoals je verwacht.

cd-presentatie in Eindhoven
De cd For The Light In Thy Heart verscheen al in oktober in België, maar werd gisteravond ook officieel in Nederland voorgesteld in een goed gevulde Rozenknop in Eindhoven, waar Dries uitstekend begeleid wordt door bassist Simon Beeckaert (tevens een van zijn kompanen uit de band New Rising Sun, waarvan binnenkort een vierde album gaat verschijnen) en drummer/percussionist James Williams, zij zorgen voor dynamiek, voluit gaan als het kan, maar vooral subtiel waar nodig, en dan wordt het ook muisstil in de zaal. Hoewel ze vaker met hem spelen heeft hij ze deze avond extra nodig, want door een geblesseerde pink wordt hij een beetje beperkt in zijn gitaarspel.

Dries in De Rozenknop, foto Ronald Rietman
Dries in De Rozenknop, foto Ronald Rietman

Overigens weerhoudt dat hem er niet van om vol passie en bevlogenheid indruk te maken met zijn liedjes, een uur in de eerste set en nog eens drie kwartier in de tweede, die hij met spijt in zijn stem wat eerder beëindigt omdat "ik ook aan mijn toekomst moet denken" en de pink te pijnlijk wordt om door te spelen. We vergeven het hem graag na pareltjes zoals Money, Death Of Romance, Blind As I Am en de single Jessie van zijn nieuwe album, maar ook met werk van New Rising Sun, dat wat meer rockt, en een stuk dat die plaat niet haalde, Nothing I Can't Handle, een prachtig intens stuk dat sterk doet denken aan Lungs van Townes. Ik zie nu al uit naar een volgend optreden.

Mirjam Adriaans

Op Youtube vind je enkele mooie clips:
Jessie: https://www.youtube.com/watch?v=Q75Sf5Ylt0E
Nothing I can’t Handle: https://www.youtube.com/watch?v=RpkwrBJzZCg
Dries Live in Rataplan Antwerpen: https://www.youtube.com/watch?v=rhkfb9iF9h0

Facebookpagina Dries: https://www.facebook.com/driesonstage/

Er staat een uitgebreide tour gepland in België, hieronder de Nederlandse data in 2018:
4 maart Cacaofabriek Helmond
7 april Puur/Gebouw T Bergen op Zoom
8 april Smaal town Music Walk Hoorn
22 april Walhalla Rotterdam
13 mei Cultuurboerderij Westelbeers
1 juni Podium Duycker Hoofddorp
16 juni Woodstoks Nederweert-Eind
2 september 't Heerenlogement Beusichem
16 september De Nood Een Deugd Bergeijk
7 november 't Heerenlogement Beusichem
10 december Meneer Frits Eindhoven