plantec - live festival interceltique de lorient
Plantec - Live Festival Interceltique de Lorient - Fury Breizh / www.plantec.fr

De tijd dat Bretonse folk veelvuldig in Nederland te beluisteren viel, ligt al weer lang achter ons. Namen als Triskell, Sonerien Du, Bleizi Ruz en zelfs Alan Stivell kwamen in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw regelmatig naar ons land. Tegenwoordig is dat een stuk minder, al zullen er zeker Bretonse bands te beluisteren zijn tijdens de Balfolk bijeenkomsten die nog steeds her en der in ons land worden georganiseerd, zoals in de Rotterdamse Doelen waar komend weekend het Celtic & Balfolk festival gehouden zal worden.

De naam van de Bretonse groep Plantec deed bij mij geen belletje rinkelen, ook al bestaat de groep alweer een jaar of twaalf en bracht het al diverse albums uit. Het laatste album Live Festival Interceltique de Lorient is mijn eerste kennismaking met de groep en ik zou zweren dat een complete band op het podium van dit grootste Keltische festival van Frankrijk stond. Niet is echter minder waar. Naast de gebroeders Yannick Plantec (akoestische gitaar) en Odran Plantec (bombarde), samen al jaren de spil van de groep, bestaat de groep momenteel verder alleen uit Gabriel N'Dombi D'Otala die de meest opwindende klanken uit zijn elektronica tovert.

In principe is Plantec een fest-noz groep, een traditionele Bretonse dansgroep. Op het repertoire komen alle traditionele dansmelodieën allemaal voorbij:  andro's, bourrées, gavottes, noem maar op. Het grote verschil met een traditionele fest-noz groep is de  moderne instrumentatie. De elektronische dance beats leunen bij vlagen zwaar tegen de rock aan, maar door het gebruik van de bombarde blijft het geluid van Plantec onmiskenbaar Bretons. Dit maakt de muziek van Plantec interessant voor zowel dansers als luisteraars. Vocalen zijn alleen te beluisteren in Lineus, een traditionele Andro. Voor de luisteraars zouden meer vocale nummers wellicht aantrekkelijk zijn geweest, maar dat neemt niet weg dat we hier te maken hebben met een geweldig live document (zowel op CD als DVD) van een super swingende band.

Momenteel toert de groep door India. In het tourschema voor dit jaar staan nog geen optredens in Nederland of België gepland. Gezien de heerlijke  muziek op dit album zou een plaats op een van de zomerfestivals, ik kijk dan vooral naar België, niet meer dan billijk zijn. Gooikoorts, Brosella, Dranouter.... doe je best!

Assie Aukes

Releasedatum: 16 februari