john renbourn - live in kyoto 1978
John Renbourn - Live In Kyoto 1978 - Drag City DC713

Een optreden van gitarist en zanger John Renbourn (1944 - 2015) in 1978 in een koffiehuis in het Japanse Kyoto moet zijn blijven hangen in het geheugen van de bezoekers. Hij speelde gedreven, was op de top van zijn kunnen nadat hij bekend was geworden samen met zijn maat Bert Jansch, onder meer in de groep Pentangle. Dit mooie soloconcert, dat opgenomen werd door technicus Satoro Fujii, is nu, 40 jaar na dato, beschikbaar voor het publiek wereldwijd middels de afgelopen maand uitgegeven plaat Live In Kyoto 1978.

Net als Bert Jansch werd John Renbourn beïnvloed door Davy Graham, wiens behoorlijk lastige instrumental Anji in de handen van Renbourn heerlijk speels en bevlogen uitgevoerd wordt. Het optreden geeft verder een overzicht van zijn carrière tot dan toe, met enkele stukken die hij al opnam (o.a. The Earle Of Salisbury, Transfusion en Lamentation For Owen Roe O'Neill) en een paar die op zijn volgende elpee, So Early In The Spring (1979), terecht zouden komen, waaronder het titelnummer en Banks Of The Sweet Primroses. Daarnaast horen we een heel fijne eigenzinnige versie van The Cuckoo, een traditional die we tegenwoordig vooral uit de Amerikaanse folk kennen, maar ergens een Britse oorsprong moet hebben. Het stuk staat op Faro Annie uit 1971, met licht psychedelische effecten, de live uitvoering uit 1978 heeft dat niet, maar de gitaar van Renbourn hypnotiseert als vanzelf.

Fans zullen dit album gelijk aanschaffen, maar ook voor andere folk- (en americana-, blues- of jazz-)liefhebbers is Live In Kyoto 1978 een aanrader. Ook 40 jaar na dato weet John Renbourn de luisteraar te overtuigen met zijn prachtige gitaarspel en prettige stemgeluid.

Mirjam Adriaans

Live in Kyoto 1978 is verschenen op 22 juni 2018, tracklist:

1. Candyman
2. Anji
3. I Know My Babe
4. So Early In The Spring
5. Kokomo Blues
6. The Cuckoo
7. Banks of the Sweet Primroses
8. John Barleycorn
9. Peacock Rag
10. The Earle of Salisbury
11. Transfusion
12. Lamentation For Owen Roe O’Neill/The Orphan/The English Dance
13. Medley: Gypsy Dance/Jew’s Dance