helen flaherty band - gazing at the moon
The Helen Flaherty Band - Gazing at the Moon - Appel Rekords APR1385 / Music & Words

Nu de hoogtijdagen van de Celtic Wave al weer geruime tijd achter ons liggen, worden we niet elke dag meer getrakteerd op een album vol met Keltische muziek. De goedlachse Schotse Helen Flaherty kennen we natuurlijk al jaren als de zangeres van de Ierse groep Shantalla uit Brussel. Naast deze groep werkt Flaherty al jaren aan allerlei muzikale projecten. Zo nam ze jaren geleden al eens een soloalbum op, werkte ze met trekharmonicaspeler David Munnelly en was ze zangeres in de groep Andar. In al deze projecten is daar altijd de Vlaamse stergitarist Philip Masure aan haar zijde.
In The Helen Flaherty Band is Masure vanzelfsprekend ook weer van de partij, bijgestaan door violist Siard de Jong (ook al violist in Andar) en relatief nieuwkomer Ies Muller op Ierse fluit. Het album Gazing at the Moon werd opgenomen in de huisstudio van Philip Masure in Herentals.

Bij een eerste beluistering valt het timbre van Helen Flaherty op, een timbre dat in de loop der jaren wat donkerder is geworden. Het geeft dit album een aangenaam geluid waarin het snarenwerk van Masure en De Jong prima gedijt. De fluiten van Muller weten op inventieve wijze de gaatjes te dichten.

Ging in een ver verleden de folkzanger nog op pad om bij de mensen liederen op te tekenen, tegenwoordig zijn collega's een belangrijke bron. Zo hoorde Helen The Outlandish Knight voor het eerst van haar Ierse collega's van Danú en koppelde zij deze versie aan de tekst die de Engelse zanger Nic Jones jaren geleden gebruikte. Fair flowers in the valley was al te horen op de eersteling van Shantalla en lijkt op een herhaling van zetten. Niks is echter minder waar, want deze versie verschilt totaal qua tekst (afkomstig van de Amerikaan Tim O'Brien) en ritme en klinkt als nieuw. Scotland the brave is een behoorlijk afgekloven lied, vele artiesten namen het al op. Toch weet The Helen Flaherty Band er een compleet eigen draai aan te geven door het marstempo los te laten en het lied te transformeren in een prachtige ballad. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor A kiss in the morning early.

Een van de mooiste nummers op het album is Edith's lament, een lied over een Vlaamse soldaat in de Eerste Wereldoorlog. De tekst en de prachtige melodie is geschreven door Guido Piccard, een goede vriend van Philip Masure. Het traditionele The old churchyard, ook weer voorzien van zo'n melancholische melodie, kent mooie samenzang van Flaherty en Masure. Philip Masure neemt zelfs de solozang over in All that you ask me, geschreven door de Ierse singer-songwriter Kieran Goss.

The Helen Flaherty Band heeft met Gazing at the moon een fijn visitekaartje afgeleverd dat perfect laat zien waartoe de band in staat is. Voor de liefhebbers van Keltische muziek is de groep zeker een aanwinst. Of de groep binnenkort ook in ons land te bewonderen is, is nog ongewis. De agenda geeft helaas geen uitsluitsel.

Assie Aukes