Image
Pagan folk uit
Nederland


Hoewel dit de vierde release is, kan Crone of War ook gezien worden als de eerste echte plaat van het Nederlandse Omnia. De band is al jaren actief en heeft in verschillende bezettingen opgetreden in binnen- en buitenland. Al enige tijd is de groep actief als het driemanschap waarmee deze plaat is gemaakt.

Zelf omschrijft de band haar muziek als Neo-Celtic Pagan folk. De muziek is voornamelijk geschreven om heidense Goden te eren en heeft een Keltische ondertoon, dus de omschrijving klopt best aardig. Alleen is hun muziek slechts zelden echt traditioneel te noemen, het meeste materiaal is zelf geschreven.

Het akoestische, organische geluid van de groep komt goed naar voren op de cd. Door een zeer heldere productie klinkt de muziek puur en natuurlijk. Een groot deel van de nummers is rustig, haast meditatief, door de zweverige klanken van de Keltische harp en de fluiten en de hypnotiserende geluiden uit de slideridoo (slide didgeridoo). Slechts een paar momenten klinkt de groep opzwepend ('The Wylde Hunt' en 'Morrigan'). Dat is jammer want live klinkt de band een stuk energieker.

De bijdrages van de gastmuzikanten Joe Hennon (Shantalla) en Oliver Sa Tyr (Faun) voegen veel toe aan het geluid van de band. Vooral het Scandinavische klinkende 'Auta Luonto' is door de Nyckelhårpå van Oliver een van de hoogtepunten van Crone of War.

Feit blijft dat de cd wel iets meer dynamiek had mogen hebben, meer in de richting zoals Omnia live klinkt. Verder niets dan lof over deze originele Nederlandse Pagan folk band.

Martijn van Gessel - Waardering: 8

Omnia treed op zondagmiddag 9 mei op in Ekko, te Utrecht (www.ekko.nl) en op
zaterdag 14 augustus op Folkwoods (www.folkwoods.nl)

.