-door Mirjam Adriaans-
Voor zijn reeks Akoestische Kamer-concerten nodigde gastheer David Munnelly violist Bert Smits uit. Die besloot op zijn beurt enkele muzikale kompanen mee te nemen, en dus is op vrijdag 21 december het Zingari trio te gast in De Parel van Zuilen in Utrecht. Smits kreeg zoals te doen gebruikelijk mijn vragen doorgestuurd en was bereid die te beantwoorden.

Om te beginnen een korte introductie: Bert Smits is zowel een ervaren karikaturist en sneltekenaar als bevlogen muzikant. Hij speelt viool en mandoline, is dol op zigeunermuziek, Roemeense muziek, gypsyswing en klezmer. Hij speelt onder meer in het Lollo Meier Quartet en Dragisha. In De Akoestische Kamer zal hij samenspelen met zijn oude strijdmakker Manito (gitaar), met wie hij jarenlang speelde in de groep Zingari. Vandaar dat deze naam weer even tot leven wordt geroepen. Zij zullen zigeunermuziek uit verschillende landen spelen.
Manito is meester op de gitaar met Flamenco en Rumba Gitana. Hij speelde onder meer in La Rosa, Cuata, Rebeldia en La Manouche en toert momenteel met de Spaanse zangeres Mónica Coronado.
Zijn tweede gast is gitarist Frank de Kleer, die in maart ook al te gast was in de Akoestische kamer met zijn zoons Miguel en Pjotr. Bert en Frank zijn in 2017 samen naar Transsylvanië op muzikaal avontuur gegaan en zullen daarvan hun verslag uitbrengen. Frank de Kleer tourde 8 jaar met Micheline Van Hautum en speelde in Trio Cuata vooral Cubaanse en Spaanse muziek over de hele wereld en heeft een klein eigen theater in Vianen.

Zingari Trio
Zingari Trio

En dan naar de muzikale achtergronden van Bert Smits:

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Bert: "Ik kreeg vioolles vanaf mijn 10e jaar. Ik heb zo’n 10 jaar vioolles gehad. Mijn leraar hoopte dat ik toen naar het conservatorium zou gaan maar tot zijn teleurstelling ging ik naar de kunstacademie. Tot overmaat van ramp ging ik ook nog jazz spelen op de viool want ik had grammofoonplaten van Joe Venuti en Stephane Grappelli ontdekt en die ging ik naspelen samen met een paar vrienden. Zigeunermuziek vond ik toen ook al mooi maar ik ben pas veel later klezmer, tango en roemeense muziek gaan spelen nadat ik daarin een aantal workshops/masterclasses had gevolgd."

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je?

Bert: "Mijn hoofdinstrument is viool, verder speel ik ook altviool, mandoline, gitaar en piano."

FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Bert: "Momenteel speel ik in het Lollo Meier Quartet (gypsyswing), Dragisha (klezmer, balkan, choro, gypsy) en Souvenirs (gypsyswing)
In het verleden heb ik gespeeld in Zingari (zigeunermuziek & swing), Flor de Fango (tango), Traction Avant (klezmer, balkan, gypsy)
En gastoptredens bij verschillende bands o.a. klezmerband Ot Azoj en klezmerband Mazzeltov."

FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Bert: "Ik gebruik de viool en de piano bij het schrijven van eigen nummers."

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)

Bert: "Joe Venuti, Stephane Grappelli, Tcha Limberger, Roby Lakatos, Marcel Ramba. de eerste 2 heb ik wel persoonlijk ontmoet maar met de andere drie heb ik tot mijn genoegen ook gespeeld."

Vrijdag 21 december 2018 De Akoestische Kamer met Zingari Trio
plaats: De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
aanvang: 20:15
entree: €12,-
Info en tickets: https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/in-de-akoestische-kamer-zingari-trio/