-door Mirjam Adriaans-
Op 9 oktober vindt een bijzondere editie plaats van de FolkNight in 't Rozenknopje in Eindhoven. De Noorse multi-instrumentalist Michael Smith Krumins zal dan een soloconcert geven. Hij begon ooit met metal (sic!), maar ontdekte al snel een breed scala aan genres, waaronder wereldmuziek, jazz en folk, die hij graag met elkaar mengt. Zo ontstaat een geheel eigen muziekvariant, die niets van doen heeft met enige hokjesgeest.

Vorig jaar zag ik een optreden van The Big World (Ankie Keultjes, Haytham Safia en Janos Koolen) met gastmuzikanten. Een daarvan was een Noor op bouzouki, die zijn uiterste best deed (en het ook nog voor elkaar kreeg) om het moordende tempo van Safia en Koolen in een razendsnelle instrumentaal bij te houden. Die virtuositeit wekte de bewondering van wie er die avond bij was.
Later blijkt dat Michael Krumins ook op gitaar uitstekend zijn weg weet te vinden, ondanks een handicap aan zijn hand. In een hokje stoppen lukt niet, hij improviseert, maar het is geen pure jazz, hij borduurt verder op traditie, maar om het nou zonder meer folk te noemen gaat te ver. Als ik een soloconcert bijwoon lijkt het er op dat hij zijn eigen wereld creëert tijdens het spelen. Die is soms minimalistisch, dan weer dromerig, kan exotisch aandoen of is juist heel beeldend. Kortom, zijn muziek intrigeert. Wat beweegt deze man om deze muziek te maken? Tijd voor een paar vragen.

Michael Krumins, foto Ronald Rietman
Michael Krumins, foto Ronald Rietman

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Michael: Ik ben begonnen met spelen rond mijn veertiende. Sindsdien is dat mijn beste vriend en gezelschap. Het gaf me passie en betekenis in deze wereld. Als ik op mijn instrumenten speel dan voel ik echt dat ik leef. Het is een plaats waar ik uit sommige van mijn gevoelens kan komen en ze een plek kan geven. Het heeft me ook gereedschap gegeven waarmee ik een band kan krijgen met mensen uit verschillende plaatsen in de wereld.

FF: Welke instrumenten bespeel je en welke gebruik je om te componeren?

Michael: Ik speel vooral verschillende soorten gitaar en Griekse bouzouki. Maar ik heb een hele verzameling snaarinstrumenten uit de hele wereld. Ze hebben zoveel mooie en interessante klanken, dat het moeilijk is om me bij een instrument te houden. Nu ik begonnen ben met soloconcerten wil ik ook graag percussie toevoegen. Daar doet zich hetzelfde probleem voor; waar te beginnen :)
Ik gebruik meestal een gitaar om de muziek in mijn hoofd daaruit te krijgen. Dat is het instrument waar ik het meeste overzicht van heb. Ik kan ook dingen horen die ik niet kan spelen of reproduceren. Mijn favoriete manier van componeren/spelen is live. Improvisatie kan, onder de juiste omstandigheden, vaak een beetje magie losmaken. En als ik dan delen daarvan kan onthouden, kan ik die weer gebruiken in een compositie.

FF: In welke bands heb je gespeeld (nu en in het verleden)?

Michael:

Nu:
Faulk (prog rock. Album release 2020)
Noors (folk) [Concept geïnspireerd door Noorse folkmuziek die in de ban was gedaan door de kerk, red.]
Nutopia (wereldmuziek)
Gruchot/Krumins (jazz)

In het verleden:
Green Carnation
Sirenia
Trail of Tears

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)?

Michael: Een aantal jaren geleden verloor ik een deel van mijn ringvinger bij een ongeluk. Die is best belangrijk bij het gitaarspelen. Met maar drie vingers over waren jaren van repeteren plotseling weg en moest ik een nieuw systeem bouwen om door te kunnen gaan. Nadat ik een keer een concert met Stochelo Rosenberg (een geweldige gitarist van wereldklasse die hier vlakbij woont!) had gezien, hoorde ik nooit iemand zo spelen. Daardoor ontdekte ik Django Reinhardt, die had ook een ernstig ongeluk met zijn linkerhand, maar hij werd desondanks toch een succes! Ik werd heel erg gemotiveerd door het luisteren naar deze mannen. Daarna gingen er heel wat nieuwe deuren open voor mij.

FF: Wat betekent folkmuziek voor jou, zowel in het algemeen als Noorse folk in het bijzonder?

Michael: Het maakt het mogelijk om contact te maken met mensen uit verschillende culturen van over de hele wereld zo der de taal te kennen. Het is heel fijn om de verbanden en gelijkenissen te horen die we in muziek hebben, ook al komen we uit verschillende delen van de wereld. Muziek kent geen grenzen.

Noorse folk kan heel mooi zijn. Ik heb het nauwelijks of niet gespeeld. Ik heb een album opgenomen met een violist, met composities geïnspireerd door Noorse folkmuziek (Gard Nergaard/Michael Krumins). Maar daarnaast vind ik het leuk om dat wat ik ken te mengen met folkmuziek uit andere delen van de wereld.

FF: Heb je een muzikale band met Eindhoven?

Michael: Ja, die heb ik. The Big World is een project met zijn basis in Eindhoven. Er zijn een stel heel goede muzikanten in deze regio. Ik zou ook wel samen willen werken met Paulus Schäfer, waarbij gypsy jazz gemengd wordt met verschillende stijlen wereldmuziek. Ik sta open voor elke kans.

En voor wie nu nieuwsgierig is geworden naar deze veelzijdige muzikant, heeft hij nog wat extra informatie meegestuurd waar je kunt luisteren en kijken:

Youtubekanaal: https://www.youtube.com/user/MrMusicman888/videos
Playlist Krumins: een deel van mijn muziek die door de jaren heen is uitgebracht: https://soundcloud.com/user-434208527/sets/michael-krumins
Als je zijn website bezoekt vind je nog veel meer links: http://krumins.no.

Michael met zijn instrumenten, foto Ronald Rietman
Michael met zijn instrumenten, foto Ronald Rietman

Woensdag 9 oktober 2019, Michael Smith Krumins bij de FolkNight in de Ad van Meurszaal boven café 't Rozenknopje in Eindhoven.
Deuren gaan open m 20:00 uur, aanvang 20:30 uur.
Tickets zijn €7,50 (excl. service- en iDealkosten) en te koop via: Ikbenaanwezig.nl.

Zie ook: https://www.rozenknopje.nl (het is ook mogelijk om vooraf een hapje te eten, kijk dan onder het kopje Eten/Drinken).