-door Mirjam Adriaans-
Luke Jackson is een van die prachtige jonge getalenteerde singer-songwriters uit Engeland. Zijn liedjes zijn meer dan de moeite waard, om nog maar te zwijgen over die stem. Op 20 november komt hij als duo met Elliott Norris naar 't Rozenknopje in Eindhoven en hij heeft net een gloednieuw album uit, Journals.

Het is november 2014, vanaf de eerste noot houdt een nog maar 20-jarige singer-songwriter het publiek bij Meneer Frits geboeid met zijn geweldige stem en volwassen liedjes in een bluesy folkjasje. Luke Jackson luidt zijn naam en hij blijkt al twee nominaties op zak te hebben voor een BBC Radio 2 Folk Award.

We zijn nu vijf jaar verder. Folk Radio UK, dat eerder deze week een review plaatste van zijn jongste (het vijfde!) album Journals (hier te lezen), verbaast zich erover dat hij die prijs nog niet gewonnen heeft, maar is ervan overtuigd dat hij die nog binnen gaat slepen. In het artikel wordt hij "one of the most distinctive voices, both literally and figuratively, on the contemporary folk scene" genoemd.

Het maakt me nieuwsgierig naar de plaat, waarvan op Youtube al de fraaie singles Baby Boomers en Heavy te vinden zijn. Indrukwekkende liedjes over de veranderingen die zijn generatie heeft meegemaakt en over depressie bij mannen, niet iets wat je gelijk verwacht van iemand die nog maar midden twintig is.

Luke Jackson & Elliott Norris
Luke Jackson & Elliott Norris

Altijd nieuwsgierig naar wat een muzikant beweegt stuur ik Luke per email een paar vragen:

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Luke: Ik begon al heel jong met muziek maken, zo ergens tussen mijn elfde en dertiende. Ik ben begonnen met gitaar nadat mijn vader me een paar akkoorden had geleerd en daar ben ik mee verder gegaan. Zingen en liedjes schrijven kwamen als vanzelf toen ik eenmaal goed genoeg kon spelen om mezelf te begeleiden.

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je en welke gebruik je als je zelf componeert?

Luke: Gitaar is mijn eerste instrument, al speel ik wel eens op een paar andere. Als ik muziek schrijf zit ik in 99% van de gevallen met een gitaar op schoot.

FF: Heb je ooit in een band gespeeld (en zo ja, hoe heette die)?

Luke: Ik heb in bands gespeeld tijdens mijn studie en had de kans om met veel verschillende muzikanten te spelen.
Op dit moment speel ik solo, als duo en als trio met twee heel getalenteerde muzikanten en heel goede vrienden, Andy Sharps (bassist) en Elliott Norris (gitaar / percussie)

FF: Wie is je grote muzikale held (meerdere antwoorden mogelijk)?

Luke: Inspiratie en helden heb ik uit veel verschillende hoeken. Foy Vance, Chris Stapleton, Anderson East, Parker Millsap, Richard Thompson, John Hiatt zijn nog maar een paar namen waar ik op dit moment heel blij van word!

FF: Wat betekent folkmuziek voor jou?

Luke: Ik vind folkmuziek zo'n breed genre en het is moeilijk om mijn muziek in een specifiek genre te stoppen. Het lijkt ook te raken aan blues, americana en soul, maar wat het lijkt terug te brengen naar folk is het vertellen van verhalen.
Voor mij is folk de muziek die de verhalen vertelt van gewone alledaagse mensen.

FF: Heb je een muzikale band met Eindhoven?

Luke: Optreden in Eindhoven is altijd genieten, het lijkt zo'n mooie sfeer en muziekscene te hebben, dus het is altijd een plezier om terug te kunnen komen om daar te spelen!

FF: Je hebt een nieuw album, kun je daar iets over vertellen, is het anders (in geluid of liedjes) dan je eerdere werk?

Luke: Volgens mij is mijn nieuwe album Journals een stap verder dan de rest. We hebben veel meer tijd aan deze plaat besteed om elk nummer obsessief te perfectioneren, en ervoor te zorgen dat de uitvoering en productie van alle nummers precies is zoals het moet zijn. Ik heb het gevoel dat dit de meest complete en goed afgeronde plaat is die ik ooit heb uitgebracht en kan niet wachten om dat te delen!

Woensdag 20 november 2019, Luke Jackson & Elliott Norris in de Ad van Meurszaal boven café 't Rozenknopje in Eindhoven.
Deuren gaan open om 20:00 uur, aanvang 20:30 uur.
Tickets zijn €7,50 (excl. service- en iDealkosten) en te koop via: Ikbenaanwezig.nl.

Zie ook: https://www.rozenknopje.nl (het is ook mogelijk om vooraf een hapje te eten, kijk dan onder het kopje Eten/Drinken).