Er is geen festival Accordeonslag dit jaar, maar er staan wel enkele bijzondere optredens gepland op 13 en 26 maart in het Tropentheater in Amsterdam en van 26 t/m 28 maart is de Accordeontik in de Paradox in Tilburg.

Dit jaar is er geen Festival de Accordeonslag (volgend jaar weer wel), maar dat wil niet zeggen dat er deze maand geen bijzondere accordeonconcerten plaatsvinden... In de twee epicentra van de afgelopen jaren kun je toch je hart ophalen. Het Amsterdamse Tropentheater biedt twee prachtconcerten en het Tilburgse Paradox zelfs drie! En dat nog wel onder de noemer van 'Accordeon-tik'...

Accordeonmuziek uit Colombia en Portugal in Tropentheater Amsterdam
 
zaterdag 13 maart, 21.00 uur
ENCUENTRO DE JUGLARES Y ACCORDEONES
Colombiaanse maestro's op de accordeon met opzwepende vallenato en cumbia
Zoals bekend heeft elk nadeel zijn voordeel. De drugshandel van Colombia leidde bijvoorbeeld tot de verbreiding van de vallenato. Deze traditionele muziek uit de Valledupar-regio is in Zuid-Amerika, maar ook daarbuiten, razend populair dankzij de klank van de knoppenaccordeon en de liedteksten die vaak over liefdesverlangen en melancholie gaan. Antonio Rivas, Miguel Osorio en Joan Garriga zijn behalve zangers meesterlijke accordeonspelers, met alle drie hun eigen stijl. Begeleid op gitaar, bas, fluit en percussie brengen deze 3 maestro's een pittig palet van stijlen als vallenato, cumbia en guaracha.
Aansluitend: Parranda Cumbiambera Afterparty met DJ Locombia
 
Vrijdag 26 maart, 20.30 uur
DANÇAS OCULTAS
Portugese accordeonmuziek die danst, zingt en kreunt
Nog niet zo lang geleden was muziek voor de concertina, de Portugese benaming voor de diatonische (knop-)accordeon, nauwelijks meer te horen. Vier mannen zorgden voor een herwaardering van de aloude ‘trekzak'. Danças Ocultas laat het raffinement horen dat in het volksinstrument schuilt. Sinds bandleider Artur Fernandes de basconcertina ontwikkelde, zijn de klankmogelijkheden verder verbreed. Dat leidde uiteraard tot experiment en vernieuwing: de concertina danst en zingt, maar kan ook zuchten, sidderen en kreunen. Vergeet dus de Kermisklanten, denk eerder aan Piazzolla, de Portugese folkpopband Madredeus en, vooral, de sfeer van Portugal. Voor dit optreden kunnen lezers van Folkforum gratis kaarten winnen, meer bijzonderheden zie je hier.
 
Tropentheater Grote Zaal
Mauritskade 63, Amsterdam
Kassa (020) 5688 500
www.tropentheater.nl

Accordeonmuziek uit België en Moldavië in Muziekpodium Paradox Tilburg
 
vrijdag 26 maart 21.00 uur
Massot-Florizoone-Horbaczewski (BE)
Het Trio Massot-Florizoone-Horbaczewski brengt een repertoire van eigen composities en improvisaties, balancerend tussen hedendaagse klassieke muziek en jazz.
Accordeonist Tuur Florizoone is geen onbekende meer. Zo stond hij met zijn eigen trio Tricycle vorig jaar in Paradox, heeft inmiddels een succesvolle internationale carriere en is hij onder meer de componist van de soundtrack van de in Cannes 2008 gelauwerde Vlaamse film Aanrijding in Moscow. Tubaspeler Michel Massot maakte furore in Belgische jazzensembles zoals Trio Bravo, Trio Grande, Mâäk's Spirit en Rêve d'Eléphant waarmee hij ook in Paradox stond. Beide topmusici gaan gretig in dialoog met de Luikse eerste prijs-celliste Marine Horbaczewski. In het voorjaar van 2008 verscheen van het trio de eerste cd Cinema Novo.  

Michel Massot (tuba),
Tuur Florizoone (accordeon),
Marine Horbaczewski (cello)
 
zaterdag 27 maart 21.00 uur
Accordeontik & Luisteren bij de Buren: Oleg Fateev Trio
 
Oleg speelt regelmatig in Tilburg. Vaak in bijzondere combinaties als met pop-noire zanger Niels Duffhues (Stranger Than Paranoia), Ethel String Quartet (TRUCKSTOP tm) of gitarist Aron Raams (Het Duel) en een enkele keer met zijn eigen trio. Met zijn trio speelt Oleg voornamelijk volksmelodieën en oorspronkelijke dansritmen uit Moldavië (en Rusland en Bulgarije), eigenzinnig gearrangeerd en aangevuld met jazzinvloeden. Muziek vol passie en dynamiek, lyrisch en ontroerend.

Deze stijl is als vanzelf ontstaan. In de loop van Oleg Fateev's eerste twee jaar van intensief muziekleven in Nederland raakte hij gefascineerd door jazzmuziek. Van huis uit was Oleg niet bekend met deze muziekstijl. Tijdens zijn solo-optredens speelt hij voornamelijk Russische en Moldavische muziek. Eigenlijk herontdekte hij, wonend in Nederland, de muziek uit Moldavië, het land waar hij geboren en getogen is. Langzamerhand rijpte het idee jazz en Moldavische muziek te combineren: Moldavische lyrische volksmelodieën en oorspronkelijke dansritmen in combinatie met jazzharmonieën en improvisaties. Naast het bewerken van traditionele Moldavische melodieën schrijft Oleg ook eigen stukken.

Het Oleg Fateev trio is in 1998 begonnen als gelegenheidsformatie, maar door het onmiddellijke succes en enthousiasme al snel uitgegroeid tot een trio met een geheel eigen geluid. Bij optredens wordt het trio soms aangevuld met gastmusici. Een min of meer vast gast is de percussionist Yonga Sun.

Oleg Fateev - bayan
Konstantin Iliev - klarinet
Dion Nijland - contrabas
 
zondag 28 maart 15.30 uur
Ballroom Quartet (BE)
Ballroomquartet brengt een cinemascopische mélange van dance, trance, oosterse wereldmuziek, roots en rock.

Met de ongewone combinatie van instrumenten en invloeden heeft The Ballroomquartet een originele sounds. Deze wereldburgers van het geluid integreren een karrenvracht uitheemse klanken in hun repertoire. De akoestische basisinstrumenten - accordeon, mandoline, viool, contrabas en drums - worden op alle mogelijke manieren vervormd, wat resulteert in een cinemascopische mélange van dance, trance, oosterse wereldmuziek, roots en rock. Effecten, synthesizers, vocoders en allerlei elektronica geven hun muziek een eigentijds en bij momenten experimenteel karakter.

The Ballroomquartet bestaat uit Andries Boone (mandoline, viool en gitaar), Rony Deprins (accordeon, synths, stem), Michaël Donckers (elektrische bas en klarinet) en David Vertongen (drums, percussie, samples). De muzikanten werkten al samen met onder meer Guy Swinnen, Will Tura, P. Vansant, Yasmine, Monza, Steven Debruyn & The Rhythm Junks en de Koreaanse percussionist Yung Yung Lee. De grote diversiteit aan invloeden resulteert in een ‘ongehoorde' muzikale kruising die gesitueerd kan worden tussen de Londense suburbs en het Hindoekoesjgebergte van Afghanistan.

Muziekpodium Paradox
Telegraafstraat 62 Tilburg
Tel:  013-5432266
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.paradoxtilburg.nl