De namen van concertreeks Roots aan de Zaan seizoen 2017/2018 zijn inmiddels bekendgemaakt en het wordt wederom een mooi seizoen, de optredens van Home Service, Daphne’s Flight, Cara Dillon & Sam Lakeman en Kadril, zijn de enige concerten van deze formaties in Nederland. Daarnaast staan op het programma: Linde Nijland & Bert Ridderbos, Eric Taylor, CCC Inc., Kathryn Roberts & Sean Lakeman, The Urban Folk Quartet, Na Tonnta, West My Friend en Martin Simpson.

Het vierde volle seizoen van de concertreeks Roots aan de Zaan vindt plaats op twee locaties in Zaandam, de Verkadezaal van FluXus en De Kleine Waarheid. De nadruk van het programma ligt zoals gebruikelijk op folk, folkrock en americana.
 
In het verleden speelden er bij Roots aan de Zaan al klinkende namen als Altan, The Unthanks, Fairport Convention en CCC Inc. Die laatste, de band rond o.a. de latere Doe Maar pijlers Ernst Jansz en Joost Belinfante, komt het volgende seizoen weer terug. Ze houden het laatste concert van hun dertien concerten durende tournee in De Verkadezaal van FluXus op zaterdag 16 december, bijna op de kop af twee jaar na hun eerste (uitverkochte) concert in Zaandam: CCC Inc. bestaat dan vijftig jaar.

CCC Inc., foto Jaap Reedijk
CCC Inc., foto Jaap Reedijk


Stevige Engelse folkrock vermengd met brass is een maand eerder te verwachten van Home Service, de achtkoppige band rond o.a. gitarist Graeme Taylor en de als nieuw lid aangetrokken accordeon-veteraan en vocalist John Kirkpatrick - eveneens bij FluXus, en wel op 18 november, en dit betreft een exclusief concert in Nederland.
Ook exclusief - en andermaal in De Verkadezaal - is het concert van Daphne’s Flight op 22 september, een gelegenheidsquintet van vijf “grande dames des folks” waaronder Christine Collister en Chris While.

Daphne's Flight
Daphne's Flight


Een andere bekende folk-zangeres, Cara Dillon, is op 14 april te zien als duo met Sam Lakeman, andermaal - in elk geval voor nu - het enige Nederlandse concert. In januari treffen we hier voorts – en wederom exclusief – de Vlaamse folkrockers van Kadril aan.

Cara Dillon
Cara Dillon


In de intiemere zaal De Kleine Waarheid treedt op 6 oktober de amerikaanse singer/songwriter Eric Taylor op, op handen gedragen door o.a. Joan Baez en Steve Earle. Maar jong talent wordt ook niet geschuwd: de “21st Century Irish folk” van de Ierse jonge honden van Na Tonnta is op 25 maart te beleven in diezelfde Kleine Waarheid. Eveneens treden gedurende seizoen 2016-2017 op: Linde Nijland & Bert Ridderbos (10 september), Fleetwood Cave en Kathryn Roberts & Sean Lakeman (dubbelconcert, 11 februari), The Urban Folk Quartet (10 maart), West My Friend (13 mei) en Martin Simpson (8 juni).

Roots aan de Zaan, dat in april 2013 startte, heeft inmiddels bijna vijftig leden, die ook dit komende seizoen vrij toegang hebben tot drie van deze concerten, en kent een publiek dat vaak van ver buiten de regio (en soms uit het buitenland) komt om concerten bij te wonen van acts die over het algemeen niet veel in Nederland te zien zijn. Het vijftigste Roots aan de Zaan-concert vond in juni plaats. De huidige locaties zijn te vinden op de Westzijde 148 (De Verkadezaal van FluXus) en Klauwershoek 4-8 (De Kleine Waarheid).

Seizoen 17/18 van Roots aan de Zaan op een rijtje:
10 september Linde Nijland & Bert Ridderbos, De Kleine Waarheid
22 september Daphne’s Flight, De Verkadezaal van FluXus
6 oktober Eric Taylor, De Kleine Waarheid
18 november Home Service, De Verkadezaal van FLuXus
16 december CCC Inc., De Verkadezaal van FLuXus
20 januari Kadril, De Verkadezaal van FLuXus
11 februari Kathryn Roberts & Sean Lakeman (support Marion Fleetwood), De Kleine Waarheid
10 maart The Urban Folk Quartet, De Verkadezaal van FLuXus
25 maart NaTonnta, De Kleine Waarheid
14 april Cara Dillon & Sam Lakeman, De Verkadezaal van FLuXus
13 mei West My Friend, De Kleine Waarheid
8 juni Martin Simpson, De Kleine Waarheid

Meer informatie is te vinden op www.rootsaandezaan.nl; voor alle concerten van het komende seizoen kan al gereserveerd worden (ook gedurende de huidige zomerstop) middels een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..