De achtmans-folkrock-formatie Home Service (met John Kirkpatrick) komt op zaterdag 18 november naar Zaandam voor een exclusief concert in Nederland bij Roots aan de Zaan.

In de Engelse folkrock kunnen enkele ijkpunten aangestipt worden: albums die muzikale mijlpalen werden. Liege & Lief van Fairport Convention uit 1969 was er eentje. De helft van die band dook een kleine tien jaar later op op zo’n andere mijlpaal, het album Rise Up Like The Sun van The Albion Band (1978). Waarna een deel van die – qua personeel forse – Albion Band zich losweek van die groep en diens leider Ashley Hutchings, en uiteindelijk als Home Service verderging, dat vervolgens in 1986 andermaal een hoogtepunt in de folkrock uitbracht: de klassieker Alright Jack. Er is een directe lijn te leggen tussen die drie tijdloze folkrock-albums, hoewel op Alright Jack niemand van Liege & Lief te horen is.

Beiden sleuren traditionele folk de huidige tijd binnen – en de tijd van Alright Jack (medio jaren tachtig) viel samen met de voor veel Britten duistere Thatcher-jaren. Songs uit die tijd zijn echter nog immer actueel. Zanger John Tams was de aanjager en stem; de prominente leadgitarist Graeme Taylor – die voor zijn Albion Band-tijd in het eigenzinnige Gryphon speelde – zijn kompaan, en muzikale inkleuring kwam van de hand van een uitgebreide blazers- en een rotsvaste ritmesectie.

Een band van een dergelijke grootte was moeilijk ‘on the road’ te houden, en de groep viel uit elkaar, om vervolgens als de gelegenheid daar was nu en dan weer even op te duiken. De uitgave van de CD Live 1986 leidde vanaf 2011 tot een nieuwe samenwerking in de vorm van concerten, totdat Tams aangaf zijn werkzaamheden (o.a. als acteur) niet meer te kunnen verenigen met de band. Als vervanger werd een andere folk-grootheid aangetrokken: accordeonist/vocalist John Kirkpatrick, vooral bekend als solist maar ook als bandlid van Steeleye Span, The Albion Band en begeleidingsbands van Richard Thompson. Met hem werd in 2016 een nieuw studio-album opgenomen, het toepasselijk getitelde A New Ground, waarop het kenmerkende Home Service-geluid – folkrock met blazers – weer floreert.

Home Service, foto Andy Holdsworth
Home Service, foto Andy Holdsworth


Zaterdag 18 november 2017: Home Service bij Roots aan de Zaan
In De Verkadezaal van FluXus aan de Westzijde 148 te Zaandam treden aan: John Kirkpatrick (zang, accordeon, concertina), Graeme Taylor (leadgitaar, zang), Steve King (toetsen, saxofoon, zang), Rory McFarlane (basgitaar, zang), Michael Gregory (drums), Paul Archibald (trompet, bugel), Nigel Barr (trombone) en Andy Findon (fluit/sax/klarinet).

Het concert aldaar start om 20:15, de deur gaat een half uur vantevoren open. Reserveren middels een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wordt aanbevolen en op prijs gesteld. Kaartjes kosten € 20.00, voor de inmiddels vijftig Roots aan de Zaan-leden bedraagt de toegang € 15.00.

 “Blistering … truculent folk-rock” ***** The Financial Times