Op zaterdag 1 december is de Britse groep Gryphon te gast bij Roots aan de Zaan in Zaandam, dit is het enige optreden van de band in Nederland.

Op zaterdag 1 december viert Roots aan de Zaan haar terugkeer in de monumentale zaal De Vermaning aan de Westzijde in Zaandam, met een uniek optreden (want enige in Nederland) van de Britse groep Gryphon, een uit de jaren zeventig stammende band die middeleeuwse- en Renaissance muziek vermengt met folk en progrock.
 
Er zijn zelfs al reserveringen vanuit Duitsland en Frankrijk voor dit concert: dat deze groep anno 2018 nog een keer te bewonderen is, mag dan ook een klein mirakel genoemd worden. Gryphon heeft net een zesde album uitgebracht, getiteld ReInvention – hun eerste album in 41 jaar.

Gryphon versmolt in de jaren zeventig middeleeuwse/Renaissance-muziek met folk en (later) prog rock, soms met een dosis humor daarbovenop. Elk van hun vijf albums uit die tijd had een eigen geluid. Gryphon’s titelloze debuutalbum uit 1973 was akoestisch, middeleeuws van sfeer, met plek voor nu en dan een luchtiger komische noot. Op Midnight Mushrumps (1974) werd het geluid verrijkt met rockinstrumenten, maar nog steeds is dat album de perfecte compagnon van de debuutplaat. De geheel instrumentale opvolger Red Queen To Gryphon Three (eveneens 1974) plaatste de band echter volledig in de prog rock hoek, met vier lang uitgespannen nummers – gebaseerd op een schaakspel – die nog wel het unieke instrumentarium (o.a. kromhoorn, fluit, fagot) lieten horen. Het wordt ook nu nog gezien als Gryphon’s magnum opus. Een tour in het voorprogramma van Yes destijds was dan ook passend.

Nog eens twee albums volgden, maar de fut was er eigenlijk wel een beetje uit toen gitarist Graeme Taylor overstapte naar The Albion Band (albums als The Prospect Before Us en Rise Up Like The Sun zijn klassiekers in de folkrock) – en Gryphon verdween uiteindelijk na een wat teleurstellend laatste album (Treason, 1978) en de muzikale schok die punk heette.

Recentelijk kwam Gryphon echter weer bijeen, en er is nu zowaar een gloednieuw album: ReInvention, het eerste in eenenveertig (!) jaar. In Zaandam treden de originele leden Brian Gulland (o.a. kromhoorn, fagot), Graeme Taylor (gitaar) en David Oberlé (drums, percussie, zang) aan – verder met Graham Preskett (toetsen, viool), Andy Findon (blaasinstrumenten) en Rob Levy (bas).

Gryphon
Gryphon


Zaterdag 1 december 2018, exclusief Nederlands concert van Gryphon bij Roots aan de Zaan
Voor Roots aan de Zaan betekent dit concert een terugkeer naar De Vermaning, na twee en een half jaar afwezigheid. Het adres is Westzijde 80, Zaandam. De zaal gaat open om 19:45, aanvang van het concert is 20:15.

Reserveren kan middels een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kaartjes kosten €20; leden betalen €15. Voor aanvang kan er een authentiek Italiaans diner-arrangement bijgeboekt worden (aanvang 18:00) bij het naast de zaal gelegen restaurant Sagrestano; reserveren hiervoor kan op hetzelfde mailadres, maar uiterlijk woensdag 28 november 2018 door te geven.

Zie ook: www.rootsaandezaan.nl.