Het 14de seizoen van De Maandag van Van Meurs in Eindhoven heeft vanaf september weer heel wat moois in petto. Gepland staan o.a. The Cactus Blossoms, Chris Smither, Richard Shindell, Minyeshu Kifle en Birds of Chicago. Wie van Britse en Ierse folk houdt komt aan zijn trekken met Edgelarks, Simon Kempston, David Munnelly & Shane Mac Gowan en het gloednieuwe John Martyn Project.

Al sinds 2006 vinden in Meneer Frits in Eindhoven elke maandagavond concerten plaats met singer-songwriters, akoestische bands, rootsy performers en andere parels uit de muzikale wereld. Seizoen 2019-2020 is het tweede jaar onder de noemer De Maandag van Van Meurs en er staat opnieuw een gevarieerde mix op het programma van americana, blues en folk, zowel uit Europa als Amerika, met een vleugje wereldmuziek. We lichten er een aantal toe hieronder, met de nadruk op folk en nieuwe namen die nog niet eerder op het podium van Meneer Frits stonden:

Door de jaren heen werd er in deze reeks altijd folk geprogrammeerd, eerst door de geestelijk vader van deze avonden, Ad van Meurs, en na diens overlijden in 2017 zet zijn weduwe Ankie Keultjes-Van Meurs de traditie voort. Ook dit seizoen heeft ze een paar pareltjes weten te strikken. The Edgelarks (oftewel Phillip Henry & Hannah Martin), Simon Kempston, David Munnelly & Shane Mac Gowan en Marjolein Meijers (topfolk uit Nederland!) mogen wegens bewezen kwaliteit terugkomen, maar er is ook een prachtige nieuwe naam te zien: The John Martyn Project. In januari was het tien jaar geleden dat de eigenzinnige folk, blues en funkmuzikant John Martyn overleed. Afgelopen zomer was er in het Londense Jazz café een eerbetoon aan zijn muziek en zes jonge Britse muzikanten vormden een gelegenheidsformatie. Maar ze vonden het zonde om het bij een eenmalig optreden te houden en zo werd het John Martyn Project geboren, dat met smaakvolle vertokingen van Martyns klassiekers inmiddels al diverse uitverkochte shows gaf in Engeland. 

The John Martyn Project
The John Martyn Project

De bezetting: Blythe Pepino is bekend als frontvrouw van de formatie Vaults en tourde o.a. met London Grammar. Kit Hawes is een virtuoos gitarist, componist en singer-songwriter die de halve wereld heeft rond gereisd met artiesten als Seth Lakeman, Cara Dillon en Yola. Sam Brookes werd na het uitbrengen van zijn debuutalbum door Sunday Times geroemd als 'Breaking Act’. Hij was o.a. support act van Willy Mason, Scott Matthews en Joan Armatrading. De vierde initiatiefnemer van The John Martyn Project is Pete Josef, een soulzanger in hart en nieren maar ook een begenadigd multi-instrumentalist. In die hoedanigheid is hij te horen op diverse studioproducties en te zien op het Glastonbury Festival en in het programma van Jools Holland. Als kers op de taart wordt het viertal ondersteund door een unieke en creatieve ritmesectie; bassist John Blakeley en drummer Jon Short kennen we o.a. van Yola en Sheelanagig.

Een greep uit het verdere aanbod:
Het seizoen trapt op 2 september gelijk af met een klapper, The Cactus Blossoms. Deze twee broers uit Minneapolis (Minnesota) leveren prachtige samenzang in de traditie van The Everly Brothers. Ze werden lovend ontvangen door o.a. Rolling Stone Magazine en hun nummer Mississippi was te horen in een aflevering van de cult-serie Twin Peaks. Dit jaar hebben ze hun derde studio-album Easy Way uitgebracht.

Anna Tivel en Jeffrey Martin zijn twee Amerikaanse singer-songwriters die ieder een eigen carrière hebben maar ook optreden als duo. Beide zijn tekstschrijvers van hoog niveau met ieder een heel eigen kijk op de wereld. In die hoedanigheid nemen ze het publiek mee op een intens muzikaal avontuur.

Producer David Cobb onderkende de soul-kwaliteit van de stem van Bonnie Bishop en loodste haar weg van de country met het album Ain't Who I Was. Bishop won in 2013 al een Grammy voor het lied Not Cause I Wanted To, dat opgenomen werd door Bonnie Raitt.

In december krijgen we twee keer wereldmuziek voorgeschoteld, The Big World verzorgt, met medewerking van Haytham Safia (NO blues), de Noor Michael Krumins en The Willowbees (met daarin The Very Girls uit Eindhoven) een kerstspecial en de Ethiopische zangeres Minyeshu Kifle zal ongetwijfeld weer gaan spetteren met haar band en de liedjes van haar jongste album Daa Dee.

The Big World
The Big World, foto Ronald Rietman

Kathleen Vandenhoudt (gitaar en zang) en Pascale Michiels (Chinese Ruans, ook wel bekend als maangitaar, tenor amistar resonator en zang) vormen samen het duo Billy & Bloomfish. Door de sublieme blend van hun stemmen en de combinatie van hun originele instrumenten zijn ze uniek in hun soort. Zij delen op 13 januari het podium met singer-songwriter HT Roberts, in België al lange tijd een icoon in de country-roots scene.

VanWyck’s donkere indie-folk heeft een persoonlijke maar ook politieke lading. Haar diepe en trefzekere stem raakt, expressief en uitzonderlijk, op de juiste plek. Zij wordt o.a. bijgestaan door Marjolein van der Klauw (zang en gitaar), Rowin Tettero (drums), Reyer Zwart (bas) en Sander Donkers (gitaar).

Bloedmooie zang, breekbare liedjes, uitstekend fingerpicking gitaarspel en poëtische teksten. Dit zijn de ingrediënten waarmee de Ier John Blek de wereld gaat veroveren. Hij is al een eindje op weg: het nummer Salt in the Water was genomineerd voor ‘Song of the Year’ op de International Folk Music Awards in 2018. Op zijn album Thistle & Thorn werkt hij samen met een keur aan verwante folkartiesten.

Drie compleet verschillende karakters, bij toeval samen gekomen in de desolate woestijn van Utah, vormen 3Hattrio. Hal Cannon, songwriter, banjo speler en folklorist pur sang, Greg Istock, bassist, percussionist en zanger die zich een groot deel van zijn leven heeft verdiept in Caribische muziek, reggae en jazz, en de jonge hond Eli Wrankle die viool speelt vanaf zijn 4e levensjaar en dat op een opmerkelijk groovy manier doet.

Tenslotte zijn er altijd een aantal mooie acts op herhaling. Behalve de eerder genoemde namen zijn dat dit seizoen o.a. Neerlands oudste bluesband Barrelhouse (de enige die elk jaar mag terugkomen), sterke singer-songwriters als Chris Smither, Richard Shindell of Stephen Fearing en publieksfavorieten, waaronder Session Americana, dat heel gemoedelijk een strak potje americana neerzet aan een ronde tafel, of het duo Birds Of Chicago, met zijn onweerstaanbare en bevlogen mix van folk, soul, country en gospel.

Birds of Chicago
Birds of Chicago, foto Ronald Rietman


Volledig overzicht De Maandag van Van Meurs 2019-2020:

September 2019
 
2-9 The Cactus Blossoms       
9-9 The Bluegrass Boogiemen     
16-9 Tip Jar                                      
23-9 David Phillips + Guy Verlinde & Nils de Caster
30-9 Anna Tivel & Jeffrey  Martin

Oktober 2019

7-10 Samuel Jack                               
14-10 Chris Smither  
21-10 Bonnie Bishop
28-10 Session Americana

November 2019

4-11 Walt Wilkins
11-11 The Edgelarks
18-11 Wouter Planteijdt-Bullhorn
25-11 Eilen Jewell

December 2019

2-12 Richard Shindell 
9-12 Simon Kempston (Schotland) + The Black Feathers
16-12 Marjolein Meijers 
23-12 The Big World Kerst special      
30-12 Minyeshu Kifle & Band
   
Januari 2020

6-1 Harry Hendriks
13-1 Billy & Bloomfish + H.T. Roberts  (België)
20-1 David Munnelly & Shane Mac Gowan
27-1 The John Martyn Project

Februari 2020

3-2 Van Wyck
10-2 David Luning + Sean Taylor
17-2 Stephen Fearing & Band

Maart 2020

2-3 Madeleine Roger duo + Eli Goffa
9-3 Ernst Jansz
16-3 Lynn Hansson                                                
23-3 Kerri Powers + Jim White 
30-3 Joel Fafard + Dennis Ellsworth

April 2020

6-4 John Blek + Freddy & Francine
13-4 Birds of Chicago      
20-4 Chip Taylor

Mei 2020
 
4-5 3Hat Trio
11-5 Whispering Tree + Tim Grimm
18-5 Barrelhouse                                
25-5 Si So City

Juni 2020

1-6 Levi Parham band

Kaarten zijn vanaf zaterdag 11 mei 2019 te bestellen via https://www.muziekgebouweindhoven.nl. Meer info kun je ook vinden op https://www.demaandagvanvanmeurs.nl/