Van 26 t/m 30 oktober vieren Riccardo Tesi & Banditaliana hun zilveren jubileum met een tour door de Lage Landen, in Nederland spelen ze op 27 oktober (GUO in Oisterwijk), 29 oktober (In de Akoestische Kamer in Utrecht) en 30 oktober (Groningen).

Argento is Italiaans voor zilver. Argento, zo heet ook de zesde cd van Banditaliana. Hiermee en met een gelijknamige toer viert het viertal inderdaad zijn 25-jarig jubileum. Onder leiding van diatonisch trekzakvirtuoos Riccardo Tesi heeft Banditaliana zich vanuit herkomststreek Toscane ontwikkeld tot boegbeeld van de nieuwe etnisch-mediterrane muziek. Het kwartet injecteert zijn mediterraans gewortelde muziek met jazz en singing-songwriting. Die brij schuiven ze inventief in elkaar. Banditaliana neemt u mee naar Toscane, maar waaiert in tijd en ruimte uit over Italië, over Zuid-Europa en verder. Composities en arrangementen raken, winnen en stelen menig hart en ziel in eigen land en daarbuiten. Songs en instrumentalen zijn aanstekelijk, alsof een mild briesje ze vanuit de Middellandse Zee zwoel landinwaarts blaast. 

Line up
De warme, expressieve vocalen komen van Maurizio Geri. Op gitaar mengt hij bovendien traditionele stijlen met improvisaties uit de Manouche gypsy-swing. Claudio Carboni fraseert zijn saxen in de traditie van de ballroomjazz. De groove van percussionist Gigi ‘Fastfoot’ Biolcati ondersteunt de swingende bandsound. Deze drie muzikanten afzonderlijk hebben een schat aan ervaring in vele dwarsverbanden. Meest beklijvend is hun samenwerking met bandleider Riccardo Tesi. Met diatonische trekzak, vernieuwende composities, verfrissende arrangementen en vakkundig veldonderzoek stuwt hij de etnisch-mediterrane muziek naar hogere levels.    

Zo baart Riccardo Tesi als componist in 2002 opzien met werk voor 100-koppig orkest tijdens de opening van de Giro, de Italiaanse wielerronde die dat jaar start in Groningen. Een jaar eerder stelt de provincie Pistoia hem aan tot directeur van Festival Sentieri acustici in de Apennijnen en is hij op Festival Scapoli gastcomponist, met Flatus Calami als resultaat. In 1997 arrangeert en dirigeert hij Transitalia voor het Folkermesse Festival in Vercelli, uitgevoerd door Italiaanse coryfeeën als Lucilla Galeazzi, Elena Ledda, Daniele Sepe, Carlo Muratori en Tenores di Bitti. In opdracht van het Franse ministerie van Cultuur componeert hij Viaggio in Italia, dat op editie 1996 van festival Le Grand Soufflet in première gaat met 80-koppig orkest.

Banditaliana
Banditaliana

Van Lombardije tot Sicilië
Als veldonderzoeker in permanente staat van nieuwsgierigheid doorkruist Riccardo Tesi zijn land van Lombardije tot Sicilië. Met authentieke veldopnames ontbloot hij er de gevarieerde muzikale wortels. Als arrangeur integreert hij die dan weer in authentieke muziek uit zijn eigen Toscane. Evengoed laat hij zich inspireren door muziek uit Baskenland, de Britse eilanden, Frankrijk en Madagascar. Daarbij gebruikt hij stijlfiguren uit de jazz, de Italiaanse liscio dansmuziek en het singer-songwriter genre. Deze mengelmoes én zijn open mind stellen hem in staat te experimenteren met muzikanten binnen en over de Italiaanse cq folkgrenzen.
Spannende Toscaans-Sardijnse combines realiseert hij in de groep Ritmia en met de Sardijnse zangeres Elena Ledda. Liedjesprogramma Anita Anita kleurt hij Occitaans in met zanger-gitarist Jan-Mari Carlotti en mandolinespeler Patrick Vaillant met wie hij, Gianluigi Trovesi en de etnische jazzmusicus Daniel Sepe tevens een jazzavontuur induiken. Hij verkent muzikaal Madagascar met Justin Vali en tast de grenzen van trekzak en harp af met Vincenzo Zitello. Met Ivano Fossati, Fabrizio De André, Ornella Vanon, Gianmaria Testa, Giorgio Gaber en Carlo Muratori bereikt hij grote Italiaanse singer-songwriters.

Beste trekzakspelers
Eerst in trekzakgenootschap Trans Europe Diatonique, later in Samuraï meet Riccardo Tesi zich met de beste Europese trekzakspelers: Engelsman John Kirkpatrick, Fransman Marc Perronne, Bask Kepa Junkera, Fin Markku Lepistö, Fransman Bruno Le Tron, Waal Didier Laloy en Ier David Munnelly.       
Sinds 1980 sleutelt hij aan een doeltreffende muziekmethodiek, met speciale aandacht voor de trekzak. Samen met Roberto Trombesi publiceert hij hierover standaardwerk L’organetto diatonico. Hoe vreemd is het dan nog dat hij in 2002 in Castelfidaro de La voce d’oro prijs ontvangt voor zijn verdiensten de diatonische trekharmonica wereldwijd op te schalen tot volwaardig instrument?
Samen met zanger/gitarist Maurizio Geri tekent diatonisch trekzakspeler Riccardo Tesi voor twee cd’s met muziek uit de Pistoia Apennijnen: Acqua foco e vento en Sopra i tetti di Firenze. Voor een cd met Italiaanse dansmuziek (Un Ballo Liscio) smeden ze een hecht multi-etnisch gelegenheidsorkest met folk-, jazz-, klassieke en dance-muzikanten. Nu  maken ze met saxofonist Claudio Carboni en percussionist Gigi Biolcati Banditaliana compleet en vieren ze met de cd Argento hun zilveren jubileum als Banditaliana.  

Riccardo Tesi & Banditaliana, tourdata 2019:
26 oktober Muziekpublique, Brussel (B) https://muziekpublique.be/concerts/20191026-riccardo-tesi-banditaliana/?lang=nl
27 oktober GUO, Fletcher Hotel Boschoord, Oisterwijk www.groetenuitoisterwijk.nl
28 oktober Oldenburg (D)
29 oktober In de Akoestische Kamer, Parel van Zuilen, Utrecht https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/in-de-akoestische-kamer-banditaliano/
30 oktober Oosterpoort, Groningen https://www.spotgroningen.nl/programma/banditaliana/