Sean-Nós zanger Lorcan Mac Mathúna uit Ierland opent, samen met kompanen Martin Tourish en  Daire Bracken, op zondagmiddag 3 oktober de 44ste GUO-concertserie in Boschoord in Oisterwijk.

Vernieuwer muziekerfgoed
Met vader Séamus als dwarsfluitist, zanger en pleitbezorger ter overlevering van Iers-Keltisch muziekerfgoed komt Lorcan Mac Mathúna (Cork, 1976) uit een muzikaal nest. Hij heeft zich ontwikkeld tot beste Sean-Nós zanger van zijn generatie. Deze zangstijl, veelal gezongen in het oud-Ierse Gaelic, is intens, emotioneel geladen en expressief. In de door generaties overgeleverde songs is de mystieke, Keltische sfeer van legendes vol romantiek en heroïek bewaard gebleven. Als illustratief geldt Lord Of The Rings, de succesvol verfilmde fantasybestseller van J.R.R. Tolkien.
   
In die geest zet Lorcan Mac Mathúna de Sean-Nós traditie voort als componist, arrangeur en improviserend vocalist. Samen met zielsverwanten vernieuwt hij zijn Gaelic repertoire tot authentieke zang, instrumentatie, lyriek en danschoreografieën. Met Rógaire Dubh (2007) maakt hij naam als Sean-Nós vertolker. Op bellettriefestival IMRAM (2008) zingt hij Ierse liefdesliederen uit de Middeleeuwen in The Arrows That Murder Sleep.  Zijn Tásc Is Tuairisc (2009) verhaalt van vermetele expedities van Lord Franklin, gevolgd door Want And Longing (2010) met Common Tongue en Dubh Agus Gheal: Darkness and Light – Loric Colloquies (2011) met Northern Lights. Zijn avantgardistische An Táin (2012) grijpt terug op een epos.
 
De BBC registreert Derry To The Sea (2013), zijn suite voor kolossaal orkest en koor in opdracht van de Fleadh Cheoil na hÉireann die in première gaat in Saint Columb’s Cathedral (Derry). Zijn Battle of Clontarf (2014) ziet het licht op het Temple Bar Trad Fest in Saint Michan’s Church (Dublin). Van  hetzelfde jaar dateert Preabmeadar, zijn compositie met dans en zang. In 1916 – Visionaries and Their Words zet hij poëzie op muziek ter 100-jarige herdenking van de voor Ierland historisch cruciale Easter Rising (Paasopstand). Na tien uitvoeringen in Ierse theaters trekt hij er mee naar Frankrijk en Tsjechië.   

Lorcan Mac Mathúna
Lorcan Mac Mathúna

Universele zeggingskracht
Buiten Ierland toert Lorcan Mac Mathúna over het Europese continent en door Canada om er zijn delicate Sean-Nós repertoire a capella solo of omringd met virtuozen uit de Ierse muziekscene te zingen. Immer getuigt hij van respect voor zijn erfgoed, maar evengoed van een open mind voor invloeden van buitenaf die hij bezielend integreert tot een diep persoonlijk doorontwikkeld idioom. In zijn album en boek An Bhuatais And The Meaning Of Life (december 2020) probeert hij een vinger te krijgen achter de universele zeggingskracht van weerkerende karakters en thema’s in verhalen uit de Iers-Keltische traditie. Op zoek naar verklaringen stuit hij op werk van Solzhenitsyn, Dostoyevsky, C.S. Lewis, Victor Hugo, Euripides en Sophocles.

Op de cd werkt hij samen met Martin Tourish (accordeon) die GUO in 2017 met Altan op haar podium verwelkomde, met Daire Bracken (fiddle) die zijn sporen naliet in Slide, Danú en David Munnelly Band en met gast- en studiomuzikant Éamonn Galldubh (dwarsfluit, uillean pipes, sax, bodhrán) die zijn muzikale meesterschap tevens overbrengt op jong muziektalent. Met Martin Tourish en Daire Bracken reist hij af naar Oisterwijk. Dit Ierse supertrio staat garant voor een memorabel imposant GUO-concert.   

Zondag 3 oktober 2021 GUO-concert met Lorcan Mac Mathúna Trio bij Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord aan de Gemullehoekenweg 143 in Oisterwijk.  
GUO opent de zaal omstreeks 14.45u voor een coronaproof concert overeenkomstig de richtlijnen van de overheid. Bezoekers laten bij binnenkomst hun coronapas (QR-code) scannen en tonen een ID. Belangstellenden reserveren tickets via www.groetenuitoisterwijk.nl. Servicekosten zijn inbegrepen. Parkeren bij Boschoord is gratis. Wie een GUO-concert wil combineren met een dagje of weekendje Oisterwijk met haar lommerrijke heide-, bos- en vennengebied en haar pittoreske stadshart kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tegen lucratieve prijzen reserveren voor lunch vooraf, diner achteraf en hotelovernachting met ontbijt.