Op vrijdag 11 maart herstart Roots aan de Zaan, nog ietwat kleinschalig en unplugged met de Vlaamse harpiste Lakshmi. Het is het eerste optreden van Roots sinds oktober, en dàt ene concert was het eerste sinds februari 2020. VANWEGE GRIEP WORDT DIT OPTREDEN VERZET NAAR 30 APRIL 2022, HET EERSTE CONCERT VAN ROOTS AAN DE ZAAN DIT SEIZOEN WORDT NIAMH PARSONS OP 9 APRIL.

Aangestoken door haar ouders raakte Lakshmi (oorspronkelijk uit Gent, en zeker niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse pop-noir zangeres) in de ban van Keltische muziek uit vooral Ierland, Schotland en Bretagne. Traditionele muziek uit met name deze Keltische gebieden stelt de specifieke Keltische harp (34 snaren, zonder voetpedaal) vaak centraal. Ze bouwde een repertoire uit van ballades die ze zelf zingt én begeleidt op Keltische harp en waarvan ze een selectie inmiddels dus vastlegde op twee albums.

Lakshmi sloot klassieke harpstudies met 'Grootste Onderscheiding' af aan conservatoria in eigen- en buitenland. Bovendien volgde ze masterclasses klassieke harp bij internationale grootmeesters, werkte mee aan project House Music van het Festival van Vlaanderen en soleerde in Concerto voor Fluit en Harp van Mozart. Met regelmaat speelt ze harp in het Vlaams Radio Orkest, Filharmonie (soliste harpconcerto Carl Reinecke) en Symfonieorkest Vlaanderen. Met Il Novecento toerde ze door Frankrijk en Duitsland voor The Night of the Proms. 

Getuige de successen van Gwyneth Wentink, Lavinia Meijer, Remy van Kesteren en anderen, lijkt in Nederland de klassieke harp bezig aan een revival. Lakshmi zet zich in voor de promotie van de Keltische harp die in onze Lage Landen nog te weinig als 'volwaardig' instrument telt, dit ondanks legendarische Keltische harpisten die haar voorgingen, zoals Emilio Cao (Spanje), Alan Stivell (Bretagne), de van Clannad bekende Moya Brennan (Ierland) en uiteraard de Canadese Loreena McKennitt.

Lakshmi zal zo goed als unplugged spelen met licht, sprankelend harpspel overgoten met heldere vocalen, die doen mijmeren en wegdromen naar een ver, mythisch verleden.

Lakshmi
Lakshmi


Vrijdag 11 maart 2022, Lakshmi bij Roots aan de Zaan in De Pasveerzaal van FluXus in Zaandam.
Kaartjes kosten €15.00, te reserveren via e-mail:e Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Leden hebben gratis toegang (wel even reserveren). Het concert start 20:00, de zaal gaat een halfuur vantevoren open. De locatie is De Pasveerzaal van FluXus aan de Westzijde 148 te Zaandam.