Op zaterdag 10 december staat Qbus in Leiden in het teken van smartelijke rebetika uit Griekenland met een optreden van het Vanessa Kourtesi Rebetiko Quartet.

Vanessa Kourtesi is een zangeres en bouzouki-speelster uit Athene die sinds 2017 in Rotterdam woonachtig is, toen zij begon aan Codarts, het Conservatorium van Rotterdam. In Athene speelde zij al jaren rebetika in taveernes en op podia, daarbij samenwerkend met veel artiesten van naam.

Vanessa Kourtesi
Vanessa Kourtesi

Rebetika wordt beschouwd als de 'blues' uit Griekenland, het is de Griekse stadsmuziek bij uitstek. Het ontstond in de jaren twintig met name in havensteden als Thessaloniki en Athene (Piraeus), met thema's als ontheemding, eenzaamheid en het gemis van geliefden. Inmiddels heeft de muziek echter wel een verandering doorgemaakt, waarbij de bouzouki een centrale plaats kreeg.

Vanessa wordt begeleid door een toptrio. Vangelis Koxylis heeft op alle prestigieuze podia in Thessaloniki gespeeld en speelde o.a. met zanger Semeli Papavasileiou en als solist naast de Turkse kemenche-meester Derya Turkan. Thodoris Zarkias komt ook uit Griekenland maar woont in Londen. Hij is een zeer veelzijdig improvisator en speelde met artiesten als Savina Yannatou, London Improvisors Orchestra en Maggy Nichols. Asterios Varveris tenslotte komt uit de rebetika-hoek aangezien zijn vader ook rebetika-artiest was. Maar daarnaast heeft hij ook een rock- als een klassieke achtergrond. Afgestudeerd aan de afdeling Muziekwetenschappen en Kunst aan de Universiteit van Macedonië, is hij momenteel een doctoraal student aan de afdeling Turkse muziek van Codarts in Rotterdam.

Bezetting:
Vanessa Kourtesi - zang, bouzouki
Vangelis Koxylis - bouzouki
Thodoris Ziarkas - contrabas
Asterios Varveris – gitaar, zang

Zaterdag 10 december 2022, Vanessa Kourtesi Rebetiko Quartet in Qbus, Middelstegracht 123, 2312 TV Leiden
Aanvang: 20:30 uur
Zaal open: 20:00 uur
Prijs aan de zaal: € 15,00
Prijs vvk online: € 12,50
Studenten: € 10,00
Tickets via: https://www.de-x.nl/260/VANESSA-KOURTESI-REBETIKO-QUARTET