Op zondag 18 december speelt Balkanswingband Sultan bij Mokum Folk in Amstelveen.

Balkanswingband Sultan werd opgericht in 1984 door een groep muzikanten die hun sporen in de internationale folkloremuziek reeds hadden verdiend en is sindsdien een graag geziene gast op vele festivals, theaters en concertzalen in binnen- en buitenland. Zo speelden zij in Zwitserse Jazz- en folkclubs, in het Hackeshes Hoftheater in Berlijn, Felix Meritus in Amsterdam en traden zij op voor de Hongaarse staatstelevisie. 

Het merendeel van het repertoire van Sultan vindt haar oorsprong  in de landen op en rond de Balkan; Bulgarije, Albanië, Bosnië, Griekenland, Macedonië, voormalig Joegoslavië, Roemenië, Hongarije Turkije. De meeste musici van Sultan hebben veel gereisd in deze landen en onderhouden vaak vriendschappelijke contacten met de originele beoefenaars op hoog niveau waaronder Petar Ralchev en Ivo Papasov. Ook wordt graag samengewerkt met een van ’s werelds beste cymbaalspelers Kálmán Balogh, die op beide Sultan cd’s te beluisteren is. Mede door de warme belangstelling voor de huidige uitvoeringspraktijk heeft Sultan in de loop der jaren een geheel eigen sound ontwikkeld. Hierbij wordt zowel traditionele volksmuziek in al zijn puurheid ten gehore gebracht, als de hedendaagse stijl van moderne volks- en zigeunermuziek met veel jazz en latin-swing invloeden, zoals die momenteel in de landen van herkomst op bruiloften en in concerten te horen is. Daarnaast worden er eigen composities gespeeld. 

Sultan heeft een uitgebreid en afwisselend concertprogramma waarbij moeiteloos van een langzame, meeslepende Albaanse of Jiddische melodie overgeschakeld wordt naar een opzwepende Bulgaarse dans met gecompliceerde ritmes en extatische improvisaties. De luisteraar kan hierbij alle uitersten van emoties in muziek ervaren.

Balkanswingband Sultan
Balkanswingband Sultan


Bezetting:
Joris van Beek viool

Ellen Boers zang

Rene Gosse darbouka, tapan, snare, defi

Jelle van Herwijnen tambura, zang en diverse andere snaarinstrumenten

Stef Koopman accordeon

Bert Kruijer klarinet, altsax, fluiten

Willem Raadsveld contrabas

Discografie:

2004 Jubileum CD

2003 Obstinato

1995 Obsédé

website: www.sultanonline.nl

Zondag 18 december, Balkanswingband Sultan bij Mokum Folk
Locatie: Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt nummer 1 te Amstelveen (postcode 1183 JM) (tram 5 en 25, halte Onderuit)
Aanvang: 15 uur (zaal open 14:30 uur)
Toegang €12 (donateurs van MF €9) – geen pin mogelijk

Reserveren kan: een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.mokumfolk.nl