Op zaterdag 25 maart wordt het materiaal van de legendarische band Flairck nog een laatste maal ten gehore gebracht door Motyk, bij Roots aan de Zaan in de Pasveerzaal van muziekschool FluXus te Zaandam.

Eind jaren zeventig waren ze in Nederland een sensatie, met hun virtuoze en combinatie van folk, klassiek, world, jazz en theater. Later volgde wereldwijde faam, of in elk geval in o.a. Japan en Zuid- en Midden-Amerika.
De line-up fluctueerde door de jaren heen flink, en de laatste jaren was er een bijna niet-meer Nederlandse Flairck, heropgebouwd rond het van oorsprong Mexicaanse snarenwonder Pablo Ortiz, die sinds 2007 een vaste waarde is in de band. Zij traden destijds op met de volledige zegen van oprichters Erik Visser en Peter Weekers, die beiden wegens praktische gezondheidsredenen helaas niet meer op dit niveau kunnen musiceren.
Daarmee werd de lat wel hoog gelegd, maar de nieuwe Flairck maakte dit waar met o.a. het laatste album onder deze bandnaam, Back Alive (2020). 

Echter, er is in post-corona toch een verandering van naam gekomen met een vizier op de toekomst: Flairck werd Motyk. En als Motyk spelen ze nog een allerlaatste maal Flairck-materiaal.
Met recht is dit dus een afscheidsconcert. Afscheid in kwadraat zelfs: naast Pablo Ortiz maakte fluitist Jeroen Goossens – de enige Nederlander in het gezelschap – eveneens eerder deel uit van een oudere versie van Flairck, maar het optreden bij Roots aan de Zaan is zijn laatste concert met Motyk, dat hierna dus als kwartet verder gaat. Op bas vinden we verder de Vlaming Joris Vanvinckenroye, en eveneens uit België komt violiste Anouk Sanczuk. Ook op viool: Zhazira Ukeyeva uit Kazakhstan.

Dit betreft een steeds maar weer verzet concert dat eerder plaats zou hebben gevonden gedurende diverse stadia van de corona-periode in 2020 en 2021. Viermaal plus een naamsverandering – is scheepsrecht. 

Flairck anno 2020
Flairck anno 2020

Zaterdag 25 maart 2023, Motyk speelt Flairck bij Roots aan de Zaan in de Pasveerzaal van muziekschool FluXus te Zaandam.
Aanvang is om 20:00; de deur gaat een half uur eerder open aan de Westzijde 148 te Zaandam.
Kaartjes voor dit afscheid aan Flairck kosten 22 Euro, leden betalen 15 Euro, te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zie ook: http://rootsaandezaan.nl